Susjedi nas pozivaju na otvorenje 56. Đakovačkih vezova uz scensku sliku „Šokačka sanjarenja“

Autor: D.K.

Neizostavni dio Đakovačkih vezova njihovo je svečano otvaranje koje se svake godine održava ispred katedrale, petkom u središnjem vezovskom vikendu. Središnji dio svečanog otvaranja Đakovačkih vezova je scenska slika za koju od 2004. godine uloge scenarista i redatelja obavljaju Mirko Ćurić i Darko Milas. Ovogodišnja scenska slika nosi naziv „Šokačka sanjarenja“ ili „Kad je najveći hrvatski slikar plesao šokačko kolo“ i bit će prikazana u petak 1. srpnja s početkom u 21:00 sat.

Glavna je nakana scenarija svečanog otvaranja, koji Mirko Ćurić piše gotovo dva desetljeća, prikazati ljepotu slavonske tradicije u njenoj punini, pokazati kako je lijep, važan i ponosan naš kraj i čime je sve bogatim urodio i čime i danas rađa te kao unatoč nedaćama ima perspektivu.  Pokušao je redatelj što skladnije oblikovati program u kojem će se međusobno nadopunjavati sve ono što ovo naše podneblje čini specifičnim: običaji, nošnje, zavičajni jezični idiom, pjesme, plesovi, tamburaška glazba, gastronomija, lipicanci, lijepe koreografije, mentalitet muškaraca i žena… Sve to je trebalo prikazati kroz jedinstvenu radnju, vezanu uz važan događaj, važne osobe, legende ili kroz književne/dramske tekstove iz Đakova ili Đakovštine. To se pokušalo i ove godine.

Tema scenske slike boravak je velikog Vlahe Bukovca u Đakovu

Scenska slika vraća nas u 1893. godinu, naravno, s jasnim konceptom i razlogom. Naime, prije točno stotinu godina umro je, po mnogima, najveći, a svakako najpopularniji hrvatski slikar, Vlaho Bukovac. Početkom listopada 1893. Bukovac, sa suprugom Jelicom Pitarević, dva tjedna boravi u Đakovu kao Strossmayerov gost na svojevrsnom medenom mjesecu. Prethodne godine se oženio, a potom s mladom suprugom putovao od Dubrovnika preko Liverpoola do Pariza i Cavtata, pa onda do Đakova, u jedno od ključnih mjesta svoga života, u koje dolazi prvi i posljednji puta. Iako su se ranije i kasnije dopisivali, bio je ovo jedini susret slavnoga slikara i njegovog dobrotvora Strossmayera i što će također biti pokazano na pozornici ispred Strossmayerove katedrale.

Ideja za slavni Gundulićev san nastala je u Đakovu

Mnogi ne znaju kako je osim veličanstvenog Strossmayerovog portreta koji tada nastaje, baš u Đakovu rođena ideja za nastanak jedne od najvažnijih Bukovčevih slika, kanonske slike hrvatske umjetnosti Gundulićev san. Ideja je nastala u Đakovu, na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Na slici je prikazan Ivan Gundulić, zavaljen u dubravi dok sanja ili zamišlja prizor koji će uključiti u Osmana.

„Sretno smo prispjeli u Đakovo. Bilo nam je kao da smo stigli u svoj očinski dom.  Katedrala učinila na nas neopisiv dojam. A pričati o velikanu našem biskupu Strossmayeru: gledati i slušati njega bilo mi je velebnije nego gledati sve katedrale svijeta“, zapisao je Vlaho Bukovac o svom pohodu u Đakovo, ali je spomenuo i kako je sa suprugom pohodio Trnavu u vrijeme berbe, gdje je bio obilato ugošćen te su na kraju i on i supruga zaplesali šokačko kolo uz pratnju tamburaša.

Scenska slika želi prikazati naša slavonska sanjarenja

Scenskom slikom, koju režira Darko Milas, a glazbeni program osmišljava Tomislav Radičević, pokušao se prikazati taj događaj, ali i naša slavonska sanjarenja, ono po čemu se razlikujemo od svih drugih krajeva, ne samo Hrvatske već i čitavog svijeta. Stoga je na plakatu ovogodišnjih Vezova, Slavonac, Šokac, zavaljen poslije teškoga rada, u hladu nekoga hrasta. Ljetno je, vezovsko doba, a nakon što je završio rad, prvo je  objedovao kulina, slanine, seljačkog kruha i „trgnuo“ rakijicu. Nakrivio je šešir, u ustima mu slamka ili travka, oči mu zatvorene, a oko njega kovitlac slika: i ljeto je i jesen i zima i proljeće, i ore se, i sije se, i žanje se, odvoze plodovi u kolima, padaju kiše, sja sunce, vije snijeg, jure konji, tandrču kola, klize saone, prolaze mobe, procesije, svatovi, pogrebne povorke, prolaze dragi i nedragi, nestaju u ravnici, u vremenu i nevremenu, i sve je san i sve je java, i sve je bilo i sve će biti i nikada ta ljepota neće nestati, jer živi u svakome tko je ovdje rođen ili je ikada osjetio ljepotu našeg Đakova i Đakovštine, naše Slavonije, naše zlatne plodne ravnice.

Te snove dočarat će glumci Hrvatskog  narodnog kazališta iz Osijeka, članovi članice naših KUD-ova, konjogojskih udruga, Državne ergele lipicanaca, tamburaši i solisti, pjevačke skupine i svi oni koji sudjeluju u jedinstvenom programu  koji nas okuplja 56 godina, ispred jedinstvene pozornice – Strossmayerove katedrale…

„Želio sam da ovom scenskom slikom svatko tko bude gledao, ispred katedrale ili ispred malih ekrana,  barem nakratko osjeti ljepotu šokačkih sanjarenja i slavonskog života, da spozna važnost i povijesnu veličinu našega Đakova, sve ono što je očaralo i najvećeg hrvatskog slikara i njegovu suprugu.“, rekao je redatelj Mirko Ćurić.

Prijenos svečanog otvaranja 56. Đakovačkih vezova možete pratiti od 21:00 u izravnom prijenosu na programu HRT 1.

Izvor: https://djakovacki-vezovi.hr/otvaranje-56-dakovackih-vezova-uz-scensku-sliku-sokacka-sanjarenja/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot