Požega.eu

Supruga je kazala da ćemo prodati dvije krave kako bi kupio pušku!

PRIJE 6 MJESECI
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Supruga je kazala da ćemo prodati dvije krave kako bi kupio pušku! Požega.eu | Supruga je kazala da ćemo prodati dvije krave kako bi kupio pušku!

PRIJE 6 MJESECI
JELENKO TOPIĆ

-Djedovi su mi bili lovci, a ja sam nastavio tradiciju od 1963. godine u Sokolu kao stalni član iako sam 33 godine bio na radu u Njemačkoj – kaže najstariji lovac u Lovačkom društvu Sokol iz Bučja Milko Jozak (82) iz Drenovca. Većinu radnog vijeka proveo je u Njemačkoj radeći kao građevinski radnik, tesar i vođa grupe, a kasnije na poslovima održavanja u bolnici. Unuk Domagoj, koji je policajac, lovac je u Sokolu zajedno sa djedom.

-Sokol je u mojim počecima okupljao mahom starije ljude, često smo se sastajali, družili i zajednički pjevali, dolazili su nam u goste lovci iz Bosne i Podravine, a sačmarica nam je tada bila najbolja puška jer nismo mogli puno birati – sjeća se Jozak. Iako u poznim godinama on i dalje redovito lovi po obroncima Dilj gore i ravnici ispod nje.

-Bijeda i sirotinja je bilo lovačko društvo šezdesetih godina, lovci nisu imali ni najobičniju šupu da se sklone od padalina i hladnoće – prisjeća se nadalje Jozak dodajući da su lovci tada prodavali kože od odstrijeljenih lisica koje su bile na dobroj cijeni pa su dobivenim novcem kupovali streljivo za odlazak u lov. Zanimljivo je kako je on zapravo postao lovac.

-Prilikom jednog dolaska iz Njemačke imao sam na glavi lovački šešir kojega sam tamo slučajno kupio, a susjed me upitao kako ja nosim takav šešir, a nisam lovac, te predložio da se uključim u društvo što sam prihvatio – nastavlja Milko, koji je stažirao pune dvije godine naravno bez puške, te nakon toga sa oružjem krenuo u lovište. Dodaje da su ga lovci u društvu dobro prihvatili.

-Imao sam u policiji problema sa dobivanjem oružnog lista jer su mi to u Požegi osporavali vjerojatno stoga što sam tada radio u Njemačkoj, a uz pomoć prijatelja to sam riješio u Zagrebu – kaže u nastavku Jozak. Tvrdi da je to pogodilo njegovu suprugu koja je kazala da će ako treba prodati dvije krave i za dobiveni novac kupiti pušku.

On je dugo vremena imao sačmaricu, a sredinom osamdesetih je kupio karabin koji je bio prva takva puška u Lovačkom društvu Sokol.

Foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.