Sufinanciranje udžbenika: Političari će se u 9. mj. malo pokriti po ušima i s osmjehom sjesti u prvi red spektakla od 7 dana i 7 noći”

Autor: DK

POŽEGA – U redakciju portala pozega.eu stiglo je pismo čitateljice, majke dvoje učenika koji za 14 dana kreću u školu. Ogorčena je stavom požeških čelnika prema “svojoj djeci” koji kao da nisu svjesni da i u Požegi djeca idu u školu i “gle čuda, trebaju školske knjige, bilježnice, pribor, papuče i još puno toga”.

Naša nas je sugrađanka zamolila da u ime svih roditelja učenika pitamo gradske čelnike do kada će svjesno ili nesvjesno zanemarivati činjenicu da nas uskoro neće ni biti. Pismo čitateljice stoga prenosimo u cijelosti.

“Knjige za drugi razred osnovne škole 643,89 kuna. Knjige za treći razred srednje škole 1.911,81 kuna. Sveukupno 2.555,70 kuna. K tome još bilježnice, školski pribor, papuče, tenisice za dvoranu, tenisice za tjelesni na otvorenom, mape, testovi.

I dok se ovih dana mnogi gradovi i općine, poput Osijeka, hvale kako osiguravaju školske udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kad su požeški čelnici u pitanju od sto glasa, glasa čuti nije. U nekim gradovima, poput Dubrovnika, otišlo se još dalje. Tamo Grad daje po tisuću kuna za knjige srednjoškolaca. I sad će neki reći, Dubrovnik zarađuje od turizma, Osijek ima veći proračun, i tako dalje, i tako dalje.

U prve razrede ove je godine upisano 130 djece manje, učitelji ostaju bez posla, a političari se kunu u pronatalitetnu politiku. Kunu se ovi danas, kunili su se i oni prije njih, kunu se svi političari bez obzira kojoj stranci pripadaju.  U drugim sredinama neki su mudro na tome dobili glasove, neki su to uveli dolaskom na vlast, neki su samo nastavili tradiciju prethodnika bez obzira što je bio iz suprotne političke strane.

U Požegi toga nema. Kao da su nam djeca zadnja rupa na svirali. Možda im to nije palo na pamet, možda im djeca nisu zanimljiva jer nemaju pravo glasa na izborima. Možda su samo svjesni da je osnovna škola obavezna i da će roditelji i od usta otkinuti da bi im djeca imala sve što im je potrebno za školovanje nakon kojeg će zahvaljujući ovakvoj nebrizi i bezdušnosti pojedinaca ionako otići u svijet gdje će zaraditi za život, a djeca im dobiti uvjete školovanja dostojne svakog djeteta.

Pitajte gradske moćnike, i ove sada i one prije njih do kada tako? Iskreno, odgovor ne očekujem jer malo će se sad u rujnu pokriti ušima, istrpjeti prigovore nervoznih roditelja poput mene, naslikavati se s prvašićima kojima će darovati najjeftinije pisanke, olovke i rasporede koje su navukli od sponzora i s osmjehom sjesti u prvi red još jednog spektakla od sedam dana i sedam noći koji će istim tim roditeljima istepsti milijun kuna.

Koliko je to školskih knjiga? Koliko je to zahvalnih roditelja? Koliko je to sretne djece koja će u svojoj domovini ipak vjerovati u ljepšu budućnost???? Nitko se očito i ne želi pozabaviti računicom, jer da je drukčije požeške bi osnovnoškolce 4. rujna u učionicama dočekale nove knjige. Ovako će ozarena lica svojih vršnjaka prvog dana u školskim klupama s novim knjigama na stolu gledati samo na TV-u. Bit će to još jedna lijepa medijska priča iz nekog drugog grada jer požeška djeca taj film očito još dugo neće snimati, samo gledati”

(Foto: Ilustracija)

Više iz kategorije