“Sudac” – knjiga u kojoj autor progovara o sjećanjima, ljudima i događajima u proteklom vremenu

Autor: D.K.

POŽEGA – Povijesno društvo Požega organiziralo je predstavljanje knjige “Sudac – svjedočanstva jednog vremena” autora Mladena Gajera, nekadašnjeg suca u Požegi u razdoblju od 1956. do 1963. godine. O knjizi su uz samog autora govorili urednica Diana Kučinić, predsjednik Povijesnog društva Vinko Tadić i profesorica Marija Radonić. Na promociji se okupio veliki broj umirovljenih pravnika i današnjih sudaca.

– “Sudac” je knjiga koja ne sudi, već bilježi sjećanja o ljudima, događajima i proteklom vremenu. To je opis mog rada od samog početka, ali iako sam pokušao opisati kako sam odrastao i sazrijevao kao sudac, to nije pravnička knjiga. Samo sam kroz predmete koje sam rješavao pokušao prikazati ljudske i društvene odnose u to vrijeme – istakao je danas sudac u mirovini, autor knjige Mladen Gajer, koji dodaje da je u šezdesetima bilo pokušaja da se iz Požege odvede tadašnji Okružni sud, no tadašnja društveno-politička snaga Požeštine to nije dozvolila. Snažno je i argumentirano reagirala i Okružni sud je ostao slijedećih 50 godina u Požegi.

– To što Požega više nije sudačko sjedište kakvo je nekada bilo je za moj pojam katastrofa i žao mi je – dodao je sjetno Gajer.

Bilo je nekada teško raditi ali bilo je i zadovoljstvo raditi kao sudac, kaže Gajer, prisjećajući se da su se suci međusobno natjecali tko će u kojem težem slučaju dati najbolje pravno obrazloženje, a nagrada je za najboljeg bila čokolada Zvečevo. Činjenica je da sada takvih oklada više nema.

– Podnaslov knjige je svjedočanstvo jednog vremena, to je memoarska, autobiografska proza iako u trećem licu i referira se na vrijeme kada je autor radio u Požegi. To su sjećanja, ali to je i iz prve ruke slika ovog kraja u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća iz perspektive sudca, ali uz puno literarnosti posebice kada opisuje likove. Čitajući knjigu naprosto prođemo kroz to vrijeme i to je ono što je vrlo zanimljivo – ističe urednica knjige Diana Kučinić.

Predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić uvjeren je da će knjiga biti zanimljiva čitateljima u Požegi s obzirom na to da je autor ocrtao društvene odnose u tom gradu tijekom 50-tih i 60-tih godina proteklog stoljeća kada je ovdje radio kao sudac.

-Knjiga će svakako biti jedna od važnijih izvora povjesničarima koji se budu bavili tim razdobljem ali i sociolozima i stručnjacima drugih područja koja se bave izučavanjem društva – naglasio je prof. Tadić dodajući kako Povijesno društvo Požega i dalje namjerava otkrivati takve naslove, a uskoro i promociju knjige, memoara Vladimira Velebita “Moj život”.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: