“Sudac” – knjiga u kojoj autor progovara o sjećanjima, ljudima i događajima u proteklom vremenu

Autor: D.K.

POŽEGA – Povijesno društvo Požega organiziralo je predstavljanje knjige “Sudac – svjedočanstva jednog vremena” autora Mladena Gajera, nekadašnjeg suca u Požegi u razdoblju od 1956. do 1963. godine. O knjizi su uz samog autora govorili urednica Diana Kučinić, predsjednik Povijesnog društva Vinko Tadić i profesorica Marija Radonić. Na promociji se okupio veliki broj umirovljenih pravnika i današnjih sudaca.

– “Sudac” je knjiga koja ne sudi, već bilježi sjećanja o ljudima, događajima i proteklom vremenu. To je opis mog rada od samog početka, ali iako sam pokušao opisati kako sam odrastao i sazrijevao kao sudac, to nije pravnička knjiga. Samo sam kroz predmete koje sam rješavao pokušao prikazati ljudske i društvene odnose u to vrijeme – istakao je danas sudac u mirovini, autor knjige Mladen Gajer, koji dodaje da je u šezdesetima bilo pokušaja da se iz Požege odvede tadašnji Okružni sud, no tadašnja društveno-politička snaga Požeštine to nije dozvolila. Snažno je i argumentirano reagirala i Okružni sud je ostao slijedećih 50 godina u Požegi.

– To što Požega više nije sudačko sjedište kakvo je nekada bilo je za moj pojam katastrofa i žao mi je – dodao je sjetno Gajer.

Bilo je nekada teško raditi ali bilo je i zadovoljstvo raditi kao sudac, kaže Gajer, prisjećajući se da su se suci međusobno natjecali tko će u kojem težem slučaju dati najbolje pravno obrazloženje, a nagrada je za najboljeg bila čokolada Zvečevo. Činjenica je da sada takvih oklada više nema.

– Podnaslov knjige je svjedočanstvo jednog vremena, to je memoarska, autobiografska proza iako u trećem licu i referira se na vrijeme kada je autor radio u Požegi. To su sjećanja, ali to je i iz prve ruke slika ovog kraja u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća iz perspektive sudca, ali uz puno literarnosti posebice kada opisuje likove. Čitajući knjigu naprosto prođemo kroz to vrijeme i to je ono što je vrlo zanimljivo – ističe urednica knjige Diana Kučinić.

Predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić uvjeren je da će knjiga biti zanimljiva čitateljima u Požegi s obzirom na to da je autor ocrtao društvene odnose u tom gradu tijekom 50-tih i 60-tih godina proteklog stoljeća kada je ovdje radio kao sudac.

-Knjiga će svakako biti jedna od važnijih izvora povjesničarima koji se budu bavili tim razdobljem ali i sociolozima i stručnjacima drugih područja koja se bave izučavanjem društva – naglasio je prof. Tadić dodajući kako Povijesno društvo Požega i dalje namjerava otkrivati takve naslove, a uskoro i promociju knjige, memoara Vladimira Velebita “Moj život”.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot