Subotički festival očekuje slavonske tamburaše sa novim pjesmama

Autor: Jelenko Topić

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevačkih pisama iz Subotice objavila je natječaj za skladbe koje će se izvesti na 21. festivalu 26. rujna ove godine u Subotici uputivši tako poziv tamburaškim sastavima, solistima i autorima da pošalju svoje pjesme. Pozvani su i slavonski izvođači i autori jer je ranijih godina na toj priredbi u nekoliko navrata nastupio poneki  izvođač sa ove strane Dunava.

Prije nekoliko godina uspostavljena je suradnja subotičkog festivala sa Zlatnim glasom zlatne doline iz Kaptola, pa se očekuje se da će netko od slavonskih izvođača naći svoje mjesto u susjednoj državi. Prošle godine tamo su trebali nastupiti tamburaši De Gotho iz Kutjeva, no pandemija je to onemogućila, a i  festival nije održan.

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.  Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom, a pjesma može imati 3 ili 4 strofe. Dužina pjesme je od 3 do 5 minuta, note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u dva primjerka, a uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku.

Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje), a jedan autor može dostaviti najviše tri skladbe. Primljeni radovi se ne vraćaju, a šalju se pod šifrom pri čemu rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj zatvorenoj kuverti.

Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje pristanak da se ona studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisa radi popularizacije festivala.

 Natječaj je otvoren  do 31. svibnja, a skladbe slati na adresu:   Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica , – HGU FBP, Jo Lajoša 4/a  24000 Subotica;    mail: hgu.fbp@gmail.com s naznakom: Za  XXI. Festival bunjevačkih pisama.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88