Studenti Veleučilišta Požege započeli radove u vinogradima

Autor: Požega Portal

POŽEGA / VETOVO – U vinogradima Veleučilišta u Požegi započeli su radovi čime je započela i edukacija studenata koji se pohađaju stručni studij Vinarstva-vinogradarstva-voćarstva. Terenska nastava je privilegija za požeške studente tog usmjerenja jer imaju mogućnost u praksi vidjeti i naučiti sve ono kako se i na koji način radi da bi se došlo do vrhunske kapljice vina koja postaje sve traženija na policama trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata i hotela.

Na blagdan sv. Vinka zaštitinika vinara i vinogradara upriličeno je druženje u vinogradima Veleučilišta gdje su se uz profesore i studente sasali i predstavnici udruga vinara i vinogradara kojom prilikom su imali mogućnost razmijeniti iskustva. Tom prigodom na tradicionalan način mjesni vetovačk župnik vlč. Tomo Mrnjec zazvao je blagoslov i blagoslovio trsove koje su nakon toga studenti počeli orezivati i tako započeti radnu vinogradarsku godinu.

Veleučilište u Požegi posjeduje suvremeno opremljen nastavni objekt u iznad sela Vetova. Vinogradi su posađeni na 7,5 hektara a na pet su sorte koje daju prinose za proizvodnju Graševine, Chardonnays, Pinota crnog, sivog i bijelog, Muškata, Sauvignona, Merlota, Zweigelta i dr.

Uz nastavno osoblje i vrhunske stručnjake nasad njeguju studenti od kojih se velika većina posveti učenju i u praksi kako bi stekli najbolja moguća znanja. U pravilu svaki student posjeduje svoju bačvu.

-Studenti u pravili kreću s vježbama na blagdan sv. Vinka, izađemo u nasad krećemo sa rezidbom i tako stručnim radom želimo da učinimo proizvod u konačnici što kvalitetnijim. Studenti svoj prate kroz svoj rad što su učinili kroz rezidbu i druge radnje iz čega se vidi kvaliteta učinjenog – rekao je mr.sc. Josip Mesić v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela.

V.d. dekana dr.sc. Dinko Zima je naglasio kako su ove godine željeli napraviti na jedan način Vincelovo te se pridružiti tradicionalnom obilježavanju te manifestacije u tom kraju te tom prigodom porazgovarati i razmijeniti iskustva o načinu rada u vinogradima.

-Odlučili smo ove godine napraviti Vincelovo za veći krug uzvanika gdje smo pozvali studente svih smjerova našeg Veleučilišta, naše vanjske suradnike i predstavnike udruga. I ove godine očekujemo dobar urod u našim vinogradima nakon posvete i blagoslova. Što se tiče razvoja planiramo ulagati kako u nasade tako i u voćnjak koji nam je u planu- rekao je v.d. dekana Veleučilišta u Požegi Dinko Zima.

Prema riječima studenata s kojima smo razgovarali oni ističu kako se rado odazivaju na praktičnu nastavu gdje mogu dosta naučiti i to svoje znanje njih većina ima mogućnost i prenijeti na svoja gospodarstva na kojima imaju svoje obiteljske nasade.

DSC_0079 (Small) DSC_0084 (Small)

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: