Studenti sudjelovali u pripremi i kušanju jela u izložbeno-prodajnom salonu Jelušić d.o.o. u Kaptolu /FOTO/

Autor: D.M.

Kako uspješno spojiti znanost i obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu s realnim sektorom, pokazali su polaznici požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja i ovdašnji poduzetnici. Tako su studenti posjetili Izložbeno-prodajni salon Jelušić d.o.o. u Kaptolu i obavili tzv. terensku nastavu upoznavajući se sa korištenjem profesionalne kuharske opreme svjetski poznatog proizvođača MKN iz Njemačke. Na zajedničkoj kulinarskoj radionici pripremali su se zdravi i ukusni obroci, predstavljali novi tehnološki, te standardi kvalitete i kontrole namirnica. Osim što su pratili praktičan rad na uređajima i sami su sudjelovali u pripremi i kušanju jela.

-Vi ćete biti tehnolozi za hranu i morate znati da rižoto, piletinu u voku, gulaš i druga jela treba pripremiti brzo, a da se pritom ne izgubi raskoš okusa namirnica. Ovdje možete kreirati vlastiti recept, unijeti putem digitalne platforme sve važne parametre i vrlo brzo pripremiti jelo. U velikim restoranima to je od ključne važnosti – ističe Zlatko Škare, profesionalni kuhar i voditelj ovog zanimljivog kulinarskog praktikuma.

Pravi je ovo kulinarski izazov za mladu Zadranku, Niku Jukić, studenticu druge godine ovog stručnog studija koja kaže:

-Ovo je prvi put da smo vidjeli da možemo napraviti vok u samo 16 minuta, prije toga rižoto u samo šest minuta što je fenomenalno i revolucionarno za ovaj način kuhanja. Kako sam Dalmatinka, puno više znam o mediteranskoj kuhinji, a dolazak na studij u Požegu pa i ovakve radionice prilika su da širimo znanja o regionalnim gastronomijama – rekla je Nika.

Dr. Valentina Obradović, predavačica na studiju Enogastronomije podsjeća da ukusi potrošača postaju sve zahtjevniji i traže visoke standard u pripremi hrane.

-Za ovih tridesetak studenata iz cijele Hrvatske, koji će nakon školovanja na tržište rada u potrazi za radnim mjestima u hotelima i restoranima, ova radionica je bila korisna i zanimljiva” – rekao je domaćin radionice, kaptolački poduzetnik Ilija Jelušić.

Tekst i foto:

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek