Studenti agronomije iz Beča posjetili poljoprivredne proizvođače u Požeštini

Autor: DK

POŽEGA – Dolazak četrdesetak studenata s Agronomskog fakulteta iz Beča potvrda je da su naši poljoprivredni proizvođači priznati i u EU zemljama. O načinu proizvodnje u vinarstvu , u sklopu trodnevnog boravka u Požeštini, pobliže su se upoznali kod poznatog proizvođača Ivana Enjingija gdje su imali priliku vidjeti i način uzgoja stada krava-tele pasmine “red angus” na otvorenim pašnjacima.

Kako bi mogli prenijeti iskustva hrvatskih poljoprivrednika sa studentima je doputovalo i nekoliko poljoprivrednika okupljenih u Seljački savez Donje Austrije koji su kako smo mogli zaključiti ostali zbog uspješnosti i načina proizvodnje kako u samoj poljoprivredi i stočarstvu tako i u vinogradarstvu i vinarstvu.

Ivan Grgić, diplomirani agronom iz Beča

– Ovakva putovanja organiziramo i u druge susjedne zemlje i na takav način uspostavljamo određenu suradnju želeći ju proširiti kako bi stečenim iskustvima svi  mogli pospješiti poljoprivrednu proizvodnju. Prošle smo godine posjetili BiH gdje su studenti, kao i ovdje proučavali poljoprivrednu proizvodnju te kao takvu uspoređivali s načinom poljoprivrede u Austriji, a poseban naglasak je na ekološkoj proizvodnji. Zanimaju ih problemi s kojima se susreću naši poljoprivrednici ali i dobra i uspješna rješenja – rekao nam je Ivan Grgić, diplomirani agronom iz Beča koji je sa grupom studenata bio u svojstvu voditelja studijske posjete a inače je porijeklom iz Tomislavgrada.

Studijsko putovanje dijelom su sponzorirale sjemenarske i tvrtke zaštite bilja, dijelom sami studenti ali i osiguravajuće kuće poljoprivrednih površina i banke.

Osim vinogradarstva Enjingi studenti su posjetili OPG Grbić u Požegi kojom su se prilikom upoznali sa proizvodnjom buče golice i bučinog ulja u vlastitoj uljari. Veliko zanimanje je bilo i za ostalu ratarsku proizvodnju obitelji Grbić koja ima posebnost u uzgoju eko crne slavonske svinje.

Kod OPG Bobek u Novoselcima bila je prilika upoznati se sa stočarstvom i uzgojem krava muzara i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, dok su se u Bjeliševcu na OPG-u Hruška upoznali svinjogojstvom i preradom suhomesnatih proizvoda posebice sa slavonskim kulenom.

Na kraju strukovnih obilazaka kao “šlag na kraju” za se goste je bila posjeta manifestaciji u Kutjevu Festivala graševine gdje su se imali priliku susresti sa brojnim poljoprivrednim proizvođačima vina, vinarima, koji su izložili svoje proizvode na štandovima na kojima su kušali vrhunske vinske kapljice te su se i na taj način pobliže upoznali sa bogatom poljoprivrednom proizvodnjom na ovim područjima kao i sa načinom življenja na ovim prostorima.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: