Studenti 6. godine na Medicinskom fakultetu posjetili vinski podrum Ive Enjingija i proizvodne pogone Color emaila

Autor: D.K.

HRNJEVAC – Već tradicionalno u sklopu nastavnog predmeta Zdravlje u zajednici na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, studenti 6. godine studija odlaze na tjedne boravke izvan fakulteta u pojedine županije. Niz godina dolaze upravo u Požeško-slavonsku županiju gdje se upoznaju sa stanovnicima, društvenim životom, zdravstvenim navikama i javno zdravstvenim problemima, anketiraju stanovništvo, odrade osnovne pretrage od mjerenja tlaka, šećera i drugih istraživanja. Na taj način upoznaju se već za vrijeme studija kako će kao budući liječnici raditi i kako uspostaviti što bolji kontakt sa stanovnicima, budućim pacijentima.

– Kroz naš interkatedarskog predmet „Zdravlje u zajednici“ studenti su obišli Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Opću županijsku bolnicu Požega, a radili smo razgovore sa stanovništvom o nacionalnim programima i prevenciji raka – istakla je asistentica Rea Janda koja vodi grupu od 25 studenata.

– Kroz ovaj šestodnevni posjet mi obiđemo cijelu zajednicu u sklopu svog nastavnog programa. Smješteni smo u Vili Štefica u Velikoj. Ideja našeg fakulteta je da upoznamo i druge krajeve lijepe naše, da vodimo gdje ljudi žive i da prenesemo neke javno zdravstvene poruke. Da upoznamo neke ljepote i turističku ponudu, u sklopu koje smo upoznali i vinariju Ive Enjingija. Mnogi problemi su u vašoj županiji isti kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, kod vas možda je izražen taj problem iseljavanja i sve veći broj starijeg stanovništva na selu u ruralnom dijelu, koje možda nema pristup liječniku, prijevozu i ne prate relevantne informacije. Dostupna im je možda samo televizija, no moderne liječničke ideje do njih još nisu došle – kaže studentica Iva Lucijanić iz Karlovca.

Studenti su obišli cijeli podrum uz vodstvo Ive Enjingija, upoznali se s njegovom vinskom pričom, upoznali s tehnologijom eko proizvodnje grožđa i vina, proizvodnja bez i malo kemije. Obišli su i arhivu, a za njih je Ivo Enjingi izdvojio arhivsko vino njihovih godišta rođenja za degustaciju. Suglasni su svi bili nakon degustacija, posebno vina nagrađenih od Londona, Pariza i drugih svjetskih metropola da ima nešto medicine i u vinu.

Prilika je bila da studenti posjete i proizvodne pogone požeške tvrtke Color email gdje su se upoznali načinom proizvodnje i eventualnim opasnostima i ozljedana na radu.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek