Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Stručno predavanje o zaštiti i gnojidbi vinograda u Udruzi voćara, vinogradara i vinara „Vino – kap“ iz Kaptola

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Članovi Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino – kap“ iz Kaptola nakon pet ocjenjivanja vina na ovogodišnjoj Zimskoj školi organizirali su stručno predavanje. Teme su vrlo aktualne u ovo doba godine, zaštitna od bolesti i suzbijanje štetnika u vinogradima i primjena organskih gnojiva. U goste su pozvani Petar Živković stručni suradnik tvrtke Bayer i Milica Sekulić, stručna suradnica zadužene za plasman Plantella organskih gnojiva. Zanimanje je bio vrlo velik pa su predavanja osim članova kaptolčana pratili i voćari i vinogradari iz drugih mjesta Požeštine. Stručni skup je održan u restoranu Ribarska kuća u Lukaču.


O zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinograda okupljenima je govorio Petar Živković, a naglasak je bio na selektivnim preparatima koja ciljano suzbijaju štetnike a neškodljivi su za korisne kukce, prvenstveno pčele. Kod zaštite od bolesti plamenjače i pepelnice fungicidima preporučena su nova sredstva manje štetna za okolinu kao i ona sa kraćom karencom, odnosno periodom od tretiranja preparatom do berbe. Kod nekih je to samo tri dana.


Rijetki su vinogradari koji imaju dovoljne količine stajnjaka za gnojibu i ekološku proizvodnju. Baš takvima je namijenjeno organsko gnojivo poznate tvrtke Plantella, naglasila je u svom predavanju Milica Sekulić, stručna suradnica zadužene za plasman Plantellinih organskih gnojiva. Ono je životinjskog porijekla, optimalnog omjera dušika,fosfora i kalija i u mikro peletama. Na prvi pogled je nešto skuplje od sličnih gnojiva ali tu ne treba zaboraviti da je njihovo gnojivo dehidrirano sa 97 posto suhe tvari. Ono u jesnjskoj gnojidbi neće loze pobutdidi na kretanje vegetacije a u kasnijoj fazi će osigurati stabilan porast bilja. Za primjenu ovog gnojivo koriste se rasipač koji  ga deponiraju blizu korijena  na dubini od oko 30 centimetara. Dovoljno duboko da ga kiše ne operu u dublje slojeve a da ga ravnomjernio koristi loza iz oba reda.


Bilo je i drugih pitanja na koja su stručnjaci odgovarali. Na kraju a prije sponzoriranog domjenka, predsjednik Udruge Ferdinand Novak je zahvalio sudionicima.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.