Požega.eu

STRAST LOVACA: Mnogo odstrela jelena sve bolje kvalitete, a brojno stanje im stalno raste

PRIJE 6 GODINA
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | STRAST LOVACA: Mnogo odstrela jelena sve bolje kvalitete, a brojno stanje im stalno raste Požega.eu | STRAST LOVACA: Mnogo odstrela jelena sve bolje kvalitete, a brojno stanje im stalno raste

PRIJE 6 GODINA
D.K.

POŽEGA - Sezona lova na jelensku divljač tek je nedavno počela, a slavonski lovci ne kriju zadovoljstvo jer su imali dobru "žetvu". Odstrela je bilo mnogo tako da se početak lovne sezone ocjenjuje uspješnim. Primjerice u požeškom kraju je u nekoliko lovišta Papuka i Psunja odstrijeljeno desetak jelena, slično je bilo i u lovištima Uprave šuma Osijek Hrvatskih šuma, te još po nekoliko na pakračko-lipičkom području i novogradiškom kraju.

-Uz odstrele u lovištima na području Požeške kotline uočljiva je i bolja kvaliteta jelenske i srneće divljači koja se svake godine povećava za 10 do 15 postotaka, a unatoč tim aktivnostima vidljiv je porast broja tih vrsta divljači u ovdašnjim  lovištima tako da je ove godine u pet lovno-gospodarskih osnova unijet jelen kojega u prethodnim aktima tih lovačkih društava nije bilo – kazao nam je Denis Milošević, predsjednik Povjerenstva za ocjenu trofeja Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije koji je i provoditelj osnova u nekim ovdašnjim lovištima. Nisu izostali ni plodni lovovi na istoku naše zemlje.

-Tijekom nekoliko komercijalnih lovova odstrijeljeno je čak 12 jelena, a kvaliteta te divljači vizualno i trofejno je osjetno bolja – ističe Dalibor Ivanišević, revirnik za lovstvo Uprave šuma Osijek u sastavu Hrvatskih šuma. Tu je već provedeno i ocjenjivanje koje potvrđuje njegovu konstataciju jer je sedam jelena u bronci, te jedan u srebru.

Kako smo saznali u lovištu lipičkog „Jelena“ odstrijeljena su dva jelena,za koje se očekuje da će biti u trofejima.

-Zasada smo imali jedan odstrel i to jelena četrnaesterca koji će zasigurno dogodine na osjenjivanju trofeja  zasigurno dobiti visoku ocjenu – kazao nam je Dalibor Josipović, lovnik LD „Fazan“ iz Pakraca.

Takav primjer je i na padinama Psunja, točnije u lovištu Gradiška brda kojim gospodari Lovna udruga „Lada Niva“ iz Slavonskog Broda.

-Imali smo odstrel jednog jelena dvanaesterca i jednog deseterca,a kvaliteta im je dobra jer su tjelesno jaki i uredni- naglašava predsjednik ove udruge Mato Marijić.  

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.