STRAST LOVACA: Mnogo odstrela jelena sve bolje kvalitete, a brojno stanje im stalno raste

Autor: D.K.

POŽEGA – Sezona lova na jelensku divljač tek je nedavno počela, a slavonski lovci ne kriju zadovoljstvo jer su imali dobru “žetvu”. Odstrela je bilo mnogo tako da se početak lovne sezone ocjenjuje uspješnim. Primjerice u požeškom kraju je u nekoliko lovišta Papuka i Psunja odstrijeljeno desetak jelena, slično je bilo i u lovištima Uprave šuma Osijek Hrvatskih šuma, te još po nekoliko na pakračko-lipičkom području i novogradiškom kraju.

-Uz odstrele u lovištima na području Požeške kotline uočljiva je i bolja kvaliteta jelenske i srneće divljači koja se svake godine povećava za 10 do 15 postotaka, a unatoč tim aktivnostima vidljiv je porast broja tih vrsta divljači u ovdašnjim  lovištima tako da je ove godine u pet lovno-gospodarskih osnova unijet jelen kojega u prethodnim aktima tih lovačkih društava nije bilo – kazao nam je Denis Milošević, predsjednik Povjerenstva za ocjenu trofeja Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije koji je i provoditelj osnova u nekim ovdašnjim lovištima. Nisu izostali ni plodni lovovi na istoku naše zemlje.

-Tijekom nekoliko komercijalnih lovova odstrijeljeno je čak 12 jelena, a kvaliteta te divljači vizualno i trofejno je osjetno bolja – ističe Dalibor Ivanišević, revirnik za lovstvo Uprave šuma Osijek u sastavu Hrvatskih šuma. Tu je već provedeno i ocjenjivanje koje potvrđuje njegovu konstataciju jer je sedam jelena u bronci, te jedan u srebru.

Kako smo saznali u lovištu lipičkog „Jelena“ odstrijeljena su dva jelena,za koje se očekuje da će biti u trofejima.

-Zasada smo imali jedan odstrel i to jelena četrnaesterca koji će zasigurno dogodine na osjenjivanju trofeja  zasigurno dobiti visoku ocjenu – kazao nam je Dalibor Josipović, lovnik LD „Fazan“ iz Pakraca.

Takav primjer je i na padinama Psunja, točnije u lovištu Gradiška brda kojim gospodari Lovna udruga „Lada Niva“ iz Slavonskog Broda.

-Imali smo odstrel jednog jelena dvanaesterca i jednog deseterca,a kvaliteta im je dobra jer su tjelesno jaki i uredni- naglašava predsjednik ove udruge Mato Marijić.  

/Foto: Ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot