STOLJEĆE I ČETVRT DVD KUTJEVO: Josip Ašenbrener i Ivan Terzić dobili zlatne plakete, a Tomo Rajh vatrogasni veteran /FOTOGALERIJA/

SREBRNE PLAMENICE PRIMILO 7 VATROGASACA, SREBRNE MEDALJE 13, RONČANE MEDALJE 11 I  BRONČANE PLAMENICE 4 ČLANA KUTJEVAČKOG DVD

KUTJEVO – Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo sa 126 članova proslavilo je 125 godina plodnog rada,  održana je svečana sjednica sa dodjelom odličja i priznanja, pokazna vježba, te postavljena izložba vatrogasne opreme. Pokrovitelj proslave bio je grad Kutjevo, a supokrovitelji Požeško-slavonska županija, te Hrvatska i Županijska vatrogasna zajednica.

Pozdravne riječi sudionicima i gostima na sjednici uputio jer predsjednik DVD Kutjevo Josip Ašenbrener koji je nakon toga primio zlatnu plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice kao i član Ivan Terzić i to za posebne zasluge u ovoj djelatnosti. Tomo Rajh dobio je spomenicu vatrogasni veteran.

Vatrogasna zajednica županije dodijelila je srebrne plamenice koje su primili Franjo, Marko, Stanislav i Tomislav Ašenbrener,Darko Božić, Milenko Galić i Roman Vranić, dok su dobitnici srebrnih medalja Mato Antunović, Anita, Franjo, Marko i Tomislav Ašenbrener, te Darko Božić, Zoran Gordanić, Antun Paša, Slavica Posedi, Zlata Rajf, Mihovil i Mijo Štivić, te Damir Vidić.

Nadalje odličja Vatrogasne zajednice Požeštine dobili su Josipa, Marija i Manuela Ašenbrener, Marina i Marko Božić, Ivan Kolesar, Vinko Kresevljak, Đuro Sarajlić, Josip Štivić, Marija Terkeš i Ivan Vončina (brončane medalje), a Marko Božić, Đuro Sarajlić, Mihovil Štivić i Ivan Vončina brončane plamenice.

Dat je povijesni prikaz djelovanja i razvoja kutjevačkog vatrogastva koje je tri godine nakon osnivanja gradilo prvi dom, 1934. je izgrađen novi dom, koji je 1982. godine rekonstruiran, a kroz godine društvo je dobro opremljeno vozilima, tehničkim sredstvima i drugim potrepštinama.

-Mnoge generacije vatrogasaca su kroz desetljeća činile dobro svojim sugrađanima, a vatrogasci su neizostavna karika u ovdašnjem životu jer svima pomažu u slučaju ugroza, te ulijevaju sigurnost. Vatru gasi brata spasi….E sad dragi moji vatrogasci niste vi oni koji pomažete samo kad su požari i kad je vatra. Vi ste tu za nas, za naše mjesto, naš narod svima kako bi pomogli u svim ugrozama od poplava i prometnih nesreća do priključivanja u različite akcije spašavanja i da ne nabrajam sve aktivnosti u kojima ste među glavnim dionicima. Da se drugi ne uvrijede što ću reći teško bi bilo življenje bez vatrogasaca. Viste svima nama oslonac, ulijevate u sve nas sigurnost i kad se u našoj neposrednoj blizini uvjeren sam da se svaki od nas osjeća sigurnijim. Ostanite mi svi živi i zdravi uz sve čestitke povodom visoke 125. obljetnice djelovanja – kazao je čestitajući jubilej gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir s kojim je bio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić. On je predsjedniku Ašenbreneru uručio svečanu zastavu društva koju je potom posvetio kutjevački župnik Marijan Đukić.

-Teško bi bilo nabrojiti sve što ste napravili kroz ovih 125 godina, vi branite i spašavate i uvijek se odazivate ne štedeći sebe – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Čestitke su još uputili Radovan Rotar, potpredsjednik VZ Požeštine, Zdenko Mautner, zapovjednik VZ grada i Zlatko Zerdin, predstavnik VZ Pakrac-Lipik.

-Vi ste zalog sigurnosti građanima Kutjeva, živite sa svojim mjestom, a Vatrogasna zajednica županije daje vam najveće ocjene za rad – rekao je čestitajući potpredsjednik HVZ i predsjednik Županijske VZ Željko Petrović.

Zahvalnice su i pokloni uručeni pokroviteljima i sponzorima, te priznanja članovima DVD Kutjevo. U programu je nastupio mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kutjevo.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment