Što je sa državnim poljoprivrednim zemljištem na području Grada Požege?

Autor: DK

poljoprivredno emljištePOŽEGA – Stavljanje u funkciju poljoprivrednih površina u državnom vlasništvu vrlo je važno za hrvatske poljoprivrednike. U Republici Hrvatskoj ima još oko 800 000 hektara nekorištenih, obradivih površina.  Ako bi se te površine koristile za okrupnjavanje, povećala bi se prosječna veličina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čime bi se ostvario veći broj srednjih i većih poljoprivrednih gospodarstava kojim bi se načinom spremnije moglo nositi sa konkurencijom na tržištu Europske unije.

-Za seljaka i svakog požeškog poljoprivrednika svaka je informacija važna koja se odnosi na korištenje i moguću raspoloživost korištenja poljoprivrednim zemljištem. Iz navedenog smo razloga uputili upit gradonačelniku Grada Požege kako bi se utvrdila moguća raspoloživost određenim zemljištem i na koji se način raspolaže sa državnim zemljištem koje je na području Grada Požege – rekao nam je Predrag Livak, predsjednik požeškog Gradskog odbora HSS-a.

Upućeni upit GO HSS-a prema gradonačelniku Požege odnosi se na slijedeće, koliko je državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Požege preostalo na raspolaganje požeškim poljoprivrednicima, koliko hektara državnog poljoprivrednog zemljišta je u najmu, zakupu ili bilo kojem drugom obliku korištenja, koristi li se državno poljoprivredno zemljište bez ugovora s gradom Požega i izvršavaju li svi najmoprimci/zakupnici na vrijeme svoje ugovorne obveze?

-Ukoliko svi najmoprimci/zakupnici ne izvršavaju na vrijeme svoje obveze, koliki je iznos nepodmirenih potraživanja i što grad Požega namjerava poduzeti po tom pitanju – pitao je u upućenom dopisu Livak.

 Ovakva i slična pitanja sigurno zanimaju požešku javnost i požeške poljoprivrednike uz naglasak da je potrebno hitno pristupiti rješavanju ovog pitanja kako bi požeški poljoprivrednici dobivanjem poljoprivrednog zemljišta u koncesiju povećali svoje proizvodne kapacitete što prirodnim slijedom dovodi do zapošljavanja novih radnika i povećanja proizvodnih kapaciteta ali i bolje konkurentnosti na tržištu.

Komentiraj: