Što gradonačelnik Puljašić planira učiniti da se izbjegne ono najgore?

POŽEGA – O tome da bi se svi trebali zapitati hoćemo li Požega u budućnosti imati dovoljno pitke vode, ponajviše oni koji su za to odgovorni, a to je aktualna gradska vlast, nešto su više pokušali reći SDP-ovi vijećnici na sjednici Gradskog vijeća grada Požege, odnosno njihov vijećnik Zvonko Štajduhar, proteklog 26. rujna, Tu su temu ponovno aktualizirali na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji prim.dr.sc. Marijan Cesarik, predsjednik požeškog SDP-a i kluba vijećnika u Gradskom vijeću grada Požege i Zvonko Štajduhar dugogodišnji zaposlenik Tekije, može se reći i dobar poznavatelj problematike u vodnom sustavu. Prema riječima prim. Cesarika njegova je želja da grad Požega po mnogo čemu bude među prvima u Hrvatskoj, između ostalog i u kvaliteti pitke vode. Napomenuo je kako je u 16. stoljeću Požega dobila vodovod koji je bio nakon dubrovačkog, prvi vodovod u Hrvatskoj.

-Danas su perspektive snabdijevanja građana Požege zdravom pitkom vodom ugrožene. Na sjednici Gradskog vijeća 26. rujna 2017. godine vijećnik Zvonko Štajduhar je postavio pitanje gradonačelniku što kani učiniti da bi se izbjeglo najgore, a to je onečišćenje vodocrpilišta „Zapadno polje“, da ga ne zadesi sudbina „Istočnog polja“, „Božjeg zdenca“, „Bistre“, orljavačkih izvora, čaglinskog i ruševačkih izvora i tako dalje. Na žalost, gospodin Štajduhar nije dobio zadovoljavajući odgovor na vijećničko pitanje.
Najveći zagađivači vode su industrija i, neočekivano ali istinito, suvremena poljoprivreda. Kako se uzgoj hrane, koji nema za cilj ekološku proizvodnju, temelji na proizvodnji sve veće količine takvi proizvođači se ne ustručavaju od korištenja umjetnih gnojiva i pesticida kako bi povećali prinose. Tako velike zemljišne površine bivaju zagađene ovim tvarima koje se kišama odvode u tlo i zagađuju podzemne izvore pitke vode – rekao je u uvodu tiskovne konferencije prim. Cesarik dodajući kako je u istočnoj Slavoniji najveći problem s arsenom, manganom i željezom, te da se problem arsena se rješava postavljanjem uređaja za neutraliziranje arsena.

-Upravljanje pitkom vodom trebao bi biti jedan od primarnih zadataka čovječanstva. Čak i da ovoga trena sve tvornice prestanu ispuštati plinove i otrove u zrak i da svi proizvođači prestanu svoja polja posipavati pesticidima, da se zaustavi ispuštanje industrijskih voda u tokove rijeka, bila bi potrebna desetljeća da eko sustav pročisti sam sebe. Nužno je gospodariti vodom tako da se primjenjuje održivi razvoj, jer zagadimo li vodu alternativa ne postoji. Ova životno važna tekućina opće je dobro i ni jedna tvrtka ili organizacija ne može polagati pravo na njeno isključivo korištenje – istakao je prim.dr. Cesarik zaključujući kako će Klub vijećnika SDP-a predložiti tematsku sjednicu Gradskog vijeća grada Požege na temu perspektive opskrbe građana Požege zdravom pitkom vodom.

Veću zabrinutost zbog pitke vode na tiskovnoj je konferenciji izrazio Zvonko Štajduhar ponajviše zbog upitnog vodocrpilišta „Zapadno polje“ koje je prema njegovim riječima jako ugroženo. Prema njegovim riječima brojna vozila Komunalca Požega koja se parkiraju u blizini vodocrpilišta „Zapadno polje“ ugrožavaju izvorište, na što je izravno ukazao na sjednici Gradskog vijeća i pitao treba li čekati onečišćenje pa da se nešto poduzme.

-Dobio sam odgovor da se za to parkiranje plaća naknada tvrtki Tekija koja raspolaže tim parkiralištem. Možda da se jave i ostali špediteri u gradu kojima treba parkiralište. Smatram da je to crpilište s vrlo kvalitetnom vodom od 80 litara u sekundi pravi dragulj i da ga treba hitno zaštititi, jer je to kičma vodoopskrbnog sustava grada Požege – naglasio je Štajduhar izražavajući nezadovoljstvo izgradnjom drugih vodocrpilišta, koja su svakako potrebna.

-Izgradnjom drugih vodocrpilišta e trebamo zanemariti jedno kvalitetno vodocrpilište, posebno stoga što su neki jako najavljivani projekti novih vodocrpilišta bili potpuni promašaj ili donijeli tek manje količine pompozno najavljivanih količina pitke vode. Crpilište Luke najavljeno 60 l u sekundi zbog „šlamšeraja“ pri upravljanju pogonom za demanganizaciju dovelo je do pojave mangana u koncentraciji daleko iznad dopuštene i zagadilo kilometre cjevovoda, a dobilo se samo 30 litara vode, probijala se kamena barijera iznad izvorišta Veličanke da bi se povećala količina vode, uz ishod da nije povećana količina vode, ali se dobila veća količina pijeska u vodi, zbog čega su naknadno ugrađivani dodatni filteri, zahvat potoka Bistra s filterskim postrojenjima koje je trebalo donijeti trajno snabdijevanje vodom svih potpapučkih naselja od Velike do Kutjeva, nije donijelo niti litre od najavljenih 30 litara u sekundi, sve je urađeno ali postrojenje nikada nije pušteno u pogon. Buduće crpilište Treštanovci nalazi se na vrlo kvalitetnom poljoprivrednom zemljištu između Alilovaca i Treštanovaca na kojemu se odvija intenzivna konvencionalna poljoprivreda u kojoj se upotrebljavaju velike količine mineralnih gnojiva i pesticida koji će utjecati na kvalitetu vode, a već i sada ima mangana u vodi – ističe vijećnik Štajduhar te dodaje da takvih promašaja ima još dosta.

-Predlažem da se parkiralište za kamione hitno premjesti na neka druga raspoloživa mjesta, od odlagališta otpada Vinogradine, do Centralnog pročistača otpadnih voda koje je već i tako točka zagađenja. Nekada se čak i čuvarskom službom čuvalo vodocrpilište „Zapadno polje“ a danas ga ne čuva nitko, a parkirana vozila, kamioni, bageri, valjci, prijete danonoćno mogućim zagađenjem – rekao je Štajduhar.

Na kraju je prim.dr.sc. Marijan Cesarik naveo jednu usporedbu da kada dođete u Rim kao turist odmah vam svi napomenu da je svugdje u gradu pitka voda, dok vas u Istambulu i nekim europskim prijestolnicama odmah daju upozorenje da voda nije pitka iz slavina, nego da si pitku vodu kupite u bočici te da upravo pitku vodu poput one u Rimu mi moramo sačuvati u gradu Požegi.

0 Comment