Stihovi i likovni uradci uz Sovsko jezero /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac iz Požege i njegova  Sekcija Ruševo ovog vikenda organizirali su tradicionalnu planinarsko-kulturnu manifestaciju Susret planinara pjesnika i slikara i to na Sovskom jezeru.

Manifestacija se održava više od 30 godina te je nezaobilazan događaj u planinarskom kalendaru društava iz cijele Slavonije.

Okupljanje planinara je bilo predviđeno u Ruševu “kod križa” gdje su domaćini priredili planinarski doručak, te okrjepu.

Nakon pozdravnih govora planinari iz desetak slavonskih planinarskih društava krenuli su put Sovskog jezera na poznatim stazama, puteljcima i cestom koja ispresijeca prekrasne predjele Dilj gore.

S obzirom na to da je cilj izleta bio uživanje i druženje planinarska staza nije bila zahtjevna, a trajala je oko triu sata uz nekoliko stanki. Hodajući prekrasnim gorskim predjelima planinarska družina ima je prilike upoznati se s brojnim vrstama biljaka i cvijeća koji se nalaze na ovom dijelu.

Poslije ugodnog hodanja i razgledanja te prekrasnih pogleda kod Vidikovca planinari su stigli do Sovskog jezera koje je dobilo nove konture s drvenom šetnicom oko samoj jezera.  Oko stotinu ljudi se okupilo oko sjenice gdje je bio predviđen i službeni program manifestacije.

Na događaj se prijavio veliki broj pjesnika i slikarica Dragica Čuturilo- Petrač koja je tom prilikom za nagrađene pripremila slike, te napravila prigodnu izložbu u prirodi. Komisija u sastavu Željka Vuletić, Marina Lazar iz našičkog PD Krndija, te dva predstavnika Sokolovca imala je pune ruke posla jer je ove godine konkurencija bilo iznimno jaka.

Pjesnici su čitali pjesme,  predsjednik Sokolovca Bruno Horvat dodijelio je nagrade i priznanja najuspješnijima.

Prvo mjesto je osvojila Kata Tutić (Hvala ti Bože), drugo mjesto Verica Sinjaković (Napokon) i treće mjesto Kornelija Fešiš (Nakon svega). Uz prigodne plakete svim laureatima i predstavnicima Društava dodijeljen je Požeški pučki kalendar poznata publikacija ovoga kraja  koja je rado viđeno štivo na ovakvim manifestacijama.

U ime pokrovitelja Općine Čaglin sve nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić, te predstavnici Udruge za zaštitu Sovskog jezera i Udruge Slavonski planinari.

Dugogodišnji vodič izleta i ove godine je bio poznati planinar Predrag Livak koji je podijelio prigodne materijale Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Nakon službenog programa nastavljeno je druženje i zabava. Za organizaciju kvalitetnog planinarskog graha bio je zadužen poznati kuhar ovoga kraja Alen Krajtner.

U slijedećim godinama planira se da se navedena manifestacija proširi i obogati s dodatnim sadržajima što je najavio voditelj Sekcije Ruševo Željko Emić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88