Statistički pokazatelji iz župnih ureda nisu ohrabrujući

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Sve veće iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske, posebno onih visokoobrazovanih i stručnjaka deficitarnih zanimanja, zabrinjavajući je trend u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina. Podaci nam govore da je zbog ekonomske krize zemlju u zadnje tri godine napustilo od 60 do 70 tisuća ljudi, uglavnom mladih. Trend iseljavanja nije zaobišao niti Slavoniju, Požeko-slavonsku županiju grad Požegu i druge gradove i općine, a poseban naglasak na to daje načelnik općine Velika Vlado Boban koji se osjetno susreće sa tim problemom.

Uz sve te negativne trendove u prilog ne idu niti statistički pokazatelji četiriju požeških župa kod kojih je evidentan podatak u 2014. godini kako ima više umrlih od novorođenih. Novi vjenčani bračni parovi također ne daju ohrabrenje iz razloga jer je određeni broj njih došlo u svoje matične, rođene, župe da se vjenčaju a neki od njih kada su se vjenčali zaputili su se u zapadne zemlje sa svojim supružnikom odnosno supružnicom.

U katedralnoj župi sv. Terezije Avilske Požega kršteno je 59-ero djece, preminulo je 81 župljanin a vjenčano je 38 parova. U župi Duha Svetoga (kod franjevaca) kršteno je 50-djece, preminulo 63 a vjenčano 25 parova. Župa sv. Lopolda Mandića također ima negativan trend gdje je 68 krštenih, 82 preminula i 22 vjenčana. U župi sv. Ivana Krstitelja Vidovci 25 je kršteno, 29 preminulo a 12 parova je vjenčano.

Uz sve veći broj nezaposlenih, onih koji se iseljavaju ali i broj manje rođenih oni odgovorni se trebaju zapitati u kojem pravcu ide naša nacija i koja je naša budućnost.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: