Štamparovi dani: Eminentni stručnjaci iz Hrvatske i inozmestva na 8. stručno edukacijskom simpoziju u Pleternici /FOTO/

Autor: DK

PLETERNICA – Stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji. Simpozij je organiziran na visokoj razini za što se revno i ovu godinu uz suradnike pobrinuo mladi požeški liječnik, specijalist interne medicine, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar dr. Ivan Vukoja koji zaslužuje sve pohvale. Štamparovi dani u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar održavaju se 8. godinu za redom i to uvijek u blizini Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara.

dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

-Ponosni smo što je od 8. do 11. prosinca 2016. godine organiziran 8. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani, trodijelni simpozij koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Jedna od etapa simpozija jesu radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje su održane 8. i 9. prosinca 2016. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully. Aktivnost ima za cilj podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja – naglasio je dr. Ivan Vukoja.

U drugoj etapi simpozija sudjelovali su educirani studenti i mladi liječnici koji su su stanovništvu s područja Općine Velika mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi koji su ujedno vršili ankete o kvaliteti života i življenja. 

Ovogodišnji Simpozij Zdravi stilovi života koji je održan u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica organiziran je u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Europskim društvom za higijenu i dizajn. Suorganizatori su bili Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Tehnološki fakultet Tuzla (Bosna i Hercegovina), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Dom zdravlja Gadžin Han (Republika Srbija), Dom zdravlja Tomislavgrad (Bosna i Hercegovina), Udruga za neuropsihijatriju, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Hrvatska udružba obiteljske medicine, Hrvatsko društvom mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Panonski institut za narodno zdravlje, Međunarodni institut za zdravlje mozga i HUMS Požega.  

dr. Maksimilijan Mrak, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija

Sudionike su redom pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora dr. Maksimilijan Mrak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, u ime međunarodnog organizacijskog odbora okupljene je pozdravio prof.dr.sc. Midhat Jašić, u ime znanstvenog odbora dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijan Klarica, a u ime Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademkinja Vida Demarin.

-Pleternica postaje prepoznatljivo mjesto znanstvenih događanja i uistinu, bez imalo lažne skromnosti mogu reći da se radi o najvećem, a javnost će reći da li je to i najbolji znanstveni događaj u Županiji. Prepoznati smo ne samo u lokalnoj zajednici već i šire o čemu govore i partnerstva s najznanstvenijim institucijama u RH, recimo sa Sveučilištem u Zagrebu, a tu su i međunarodni partneri. Tema je aktualna – Zdravi stilovi života . Sve ono što nas muči, sve ono što možemo mijenjati, a trudimo se to ne raditi, možemo čuti ovdje i motivirati se kako što po tom pitanju dalje činiti. Prijavljenih sudionika je više 140, za sada došlo stotinjak, među kojima je i akademkinja Vida Demarin – rekao je dr. Vukoja.

Simpozij je koncipiran da se kroz njega obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cijelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne.

akademkinja Vida Demarin

Akademkinja Vida Demarin otvorila je Simpozij predavanjem o životnom stilu i zdravlju mozga, doc.dr.sc. Marinko Dikanović iznio je problematiku oko neurogenog plućnog edema, a prof.dr.sc. Dževdet Smajlović o prehospitalnom tretmanu moždanog udra.

Anamarija Jurić i Anja Tiljak održale su predavanje o displipidemiji, dok je prof.dr.sc. Adrijana Včeva održala je zanimljivo predavanje o laringofaringealnom refluksu. Doc.dr.sc. Ines Banjari osvrnula se o uhranjenosti djece školske dobi, a prof.dr.sc. Muharem Zildžić o promociji zdravih stilova života školske djece, dok je prof.dr.sc. Midhat Jašić stavio naglasak na rizike prekomjernog i nedovoljnog unosa joda hranom.

Ivan Malenica održao je predavanje o inspekcijskom nadzoru u zdravstvu, dok je Miroslav Dubovečak govorio o menadžmentu u zdravstvu, a prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak upoznao je okupljene o e Kartonu.

Prof.dr.sc. Jadranka Božikov predstavila projekt e Zdravlje, a Nada Kosić Bibić projekt „Budi DRUGačiji“. Dr. Jasmina Kovačević upoznala je nazočne na simpoziju o otvorenom Centru zdravlja u sklopu požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo dok je Vedran Zubčić održao predavanje o kirurškom liječenju blefarospazma, a Sabina Cviljević o prevalenciji i antimikrobnoj osjetljivosti ureaplazme i mikoplazme. Bilo je zanimljivo predavanje Marije Perić koja je naglasila važnost ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice.

Komentiraj: