Stalna briga o usavršavanju i osposobljavanju kako starijih vatrogasaca tako i vatrogasne mladeži (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Dobrovoljno vatrogasno društva Požega, najstarija udruga u Požeškoj kotlini, održalo je svoju 142. godišnju izvještajnu Skupštinu u nazočnosti brojnih predstavnika prijateljskih vatrogasnih društava i visokih uzvanika. DVD Požega ima 155 članova od kojih je 121 sa vatrogasnim zvanjme, 32 vatrogasca, 24 vatrogasca prve klase, 13 dočasnika, 6 časnika, 8 časnika prve klase, 6 viših vatrogasnih časnika, 2 vatrogasna časnika prve klase, 7 počasnih časnika i 15 profesionalnih vatrogasaca, među članovima je njih 34 bez vatrogasnog zvanja. Od ukupnog broja je 141 muški i 14 ženskih članova. Operativnu postrojbu čine 40 članova, u koji broj, njih 15 nije uključeno koji su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe.

Šimun Miletić, predsjednik DVD-a Požega

Na početku Skupštine sve nazočne je pozdravio predsjednik DVD-a Požega Šimun Miletić, a izvješće o radu u 2015. godini pročitao je zapovjednik Drago Adžić.

U svakom slučaju mnoga druga vatrogasna društva i u većim sredinama odnosno gradovima mogu biti zavidni respektabilnoj brojci članstva. Da se vodi briga o stalnom usavršavanju i osposobljavanju u prilog ide brojka da je njih 8 tijekom 2015. godine osposobljeno po Programu osposobljavanja specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa, 4 člana operativne postrojbe je osposobljeno za spašavanje pri tehničkim intervencijama, 5 za akcidente s opasnim tvarima, a 3 su člana osposobljena za specijalnost bolničar. Sva ta osposobljavanja se nastavljaju i u tekućoj godini tako da će se brojka obučenih i osposobljenih povećati što je za svaku pohvalu.

Operativna postrojba DVD-a Požega ima na raspolaganju i sedam vozila za razne namjene koja prema sporazumu koriste, kao i sami Vatrogasni dom, Javna vatrogasna postrojba grada Požege.

Uz sve aktivnosti i provođenje programa posebna briga posvećuje se vatrogasnoj mladeži koja je budućnost tog društava i koja jamči kontinuirani rad za što je na sebe preuzeo veliku odgovornost zamjenik predsjednika DVD-a Požega Branko Polanc.

Među visokim uzvanicima između ostalih bili su gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, pročelnik Područnog ureda Požega Državne uprave za zaštitu i spašavanje Slavko Marinac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije Josip Ugrin, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Zvonko Jurić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Požege Zdenko Mautner i dr.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Drago mi je da se na ovoj skupštini okupio veliki broj prijatelja DVD – a Požega i nadam da će se dobri suradnički odnosi nastaviti za dobrobit vatrogastva u gradu Požegi. Uz zahvalnost na svim aktivnostima koje DVD Požega provodi tijekom godine želim vam svima puno uspjeha u radu i što manje potrebnih intervencija – rekao je Vedran Neferović.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

Uz druge uzvanike koji su pozdravili sve nazočne riječi pohvale uputio je i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović koji je naglasio kako oni koji su u javnoj službi da ih trebaju podržati u svakom smislu što županija i čini u svojim mogućnostima.

Na Skupštini su uručena odlikovanja, diplome, zahvalnice i uvjerenja zaslužnim pojedincima i onima koji su položili za određena zvanja odnosno stručna osposobljavanja.

Spomenicu za 50 godina aktivnosti u vatrogastvu primili su Šimun Miletić i Krešo Škrljec. Spomenicu za 40 godina aktivnosti u vatrogastvu primio je Petar Matijević. Vatrogasnu spomenicu za 10 godina aktivnosti u vatrogastvu primio je Josip Žmire. Diplomu o stjecanju vatrogasaca I klase primio je Ivan Adžić, Emilio Šimurda i Antonio Matić. Diplome o stjecanju zvanja vatrogasni časnik primili su Ignjac Nikolić i Renato Mautner. Diplome o stjecanju zvanja vatrogasni dočasnik primili su, Karlo čičak, Josip Jurić, Marijan Krvarić, Matej Mihalinec i Dino Vuković. Diplome o stjecanju zvanja vatrogasni dočasnik I klase primili su Slavko Srdić i Mato Mandić.

“Vatrogasac s ljestvama” primili su za zalaganje u radu s vatrogasnom operativom Josip Jurić, a za uspješan rad s vatrogasnom mladeži Branko Gojković.

“Vatrgasac u krugu” primio je Branko Polanc za uspješan rad s mladeži DVD-a Požega, a “Vatrogasac u akciji” za rad u vatrogasnoj mladeži primili su Monika Stazić, Bernardica Šarić, Luka Stanušić, Tini Stojčević i Josip Lašak.

Za plasman na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u 2016. godini “Vatrogasac u akciji” primili su Lovro Pavlović, Matej Suljić, Hrvoje Stazić, Domagoj Paprić, Ivan Krajinović, Ivan Ružojčić, Kristijan Seljaković, Dario Lašak, Antonio Čiko, Josip Pavlović, Gabrijela Lovaković, Eva Budim, Sara Stanušić, Marija Magdalena Šarić, Dora Pipek, Ana Franekić, Helena Lašak, Melita Lašak, Iva Salajić i Gabrijela Vitez.

Zahvalnice DVD-a Požega primili su Drako Puljašić, zamjenik gradonačelnika grada Požege, Tomislav Stokić zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik te Ivan Zečević, član DVD-a Buk.

Više iz kategorije