Srušeni most kod Boričevaca pod “velom tajni”

Autor: D.K.

Most kad je poplavljen u svibnju mjesecu

Most kad je poplavljen u svibnju mjesecu

BRESTOVAC – Koja je sudbina srušenog novoizgrađenog mosta na rijeci Orljavi koji je povezivao sela Boričevce i Žigerovce u općini Brestovac prema svemu sudeći i dalje je nepoznata. Vrijednost investicije je 750 tisuća kuna koja nije u potpunosti završena odnosno most je izgrađen ali nije do kraja završen. Most je bio u funkciji jer su ga mještani koristili i prelazili sve dok poplave u svibnju mjesecu nisu učinile svoje.

Više smo pitanja uputili načelniku općine Brestovac Zdravku Mandiću od kojeg smo očekivali više konkretnijih odgovora do kojih nismo u potpunosti uspjeli doći.

-Budući je uslijed poplave oštećen dio izgrađene konstrukcije mosta, središnji nosivi stupovi i rasponska konstrukcija, od izvođača radova, a od strane općine kao investitora odnosno imenovanog nadzornog inženjera zatraženo je izvješće o poduzetim mjerama na sanaciji nastale štete kao i stručno mišljenje projektanta te analizu oštećenja i rokova izgradnje nove konstrukcije. Predviđene aktivnosti na sanaciji su uklanjanje urušenih dijelova mosta, izrada novih dijelova urušene konstrukcije po postojećem projektu ili po izmjenjenom projektu na temelju procjene i ocjene stručnih osoba/ovlaštenih projektanata – rekao je Mandić.

Ono što najviše zanima javnost i stanovnike sela kojima je korištenje mosta neophodno za normalno funkcioniranje i življenje je to tko će sanirati štetu i kada se može očekivati početak odnosno završetak sanacije mosta.

-Općina Brestovac kao investitor gradnje novog mosta na rijeci Orljavi u Boričevcima ispoštovala je sve propise vezano za gradnju predmetnog mosta, izrada projektne dokumentacije, dozvola za građenje, odabir izvođača radova, imenovanje nadzornog inženjera i dr. Budući da smo ugovornim odnosom vezani s izvođačem radova jer most nije u cijelosti dovršen i predan općini kao takav, troškovi sanacije mosta rješavat će se u okviru ugovornog odnosa općine kao naručitelja (investitora) i izvođača radova odnosno propisa o obveznim odnosima – pojašnjava načelnik općine Brestovac Zdravko Manić

Počinjena šteta na mostu je velika. I dalje ostaje kao nepoznanica tko će i na čiji će teret sanacija mosta ići. Prema nekim propisima gradilište, odnosno most, treba biti osigurano kod osiguravateljskih kuća. Unatoč inzistiranju, kako usmenom a tako i pismenom, da dobijemo informaciju da li je gradilište osigurano ili ne nismo dobili odgovor. Iz kojeg se razloga kao takva informacija ne može dobiti ostaje nepoznanica. Da investitor, u ovom slučaju općina Brestovac, ne može dobiti informaciju o tome da li je ili nije gradilište odnosno most osigurano ili ne ostaje samo “zanimljiva konstatacija”.

-Kako osiguranje mosta /gradilišta nije u obvezi investitora nismo u mogućnosti odgovoriti na ovo pitanje. Smatramo da rizik eventualnog neosiguravanja gradilišta snosi izvođač radova – naglašava Mandić.

Što se tiče prometne komunikacije malobrojnog stanovništva alternativa je privremenim prijelazom za sva vozila samo nam nije jasno na koji je način to osigurano i na kojem mjestu jer smo nedavnim dolaskom do mosta uvidjeli da je moguć prelazak samo pješaka preko improviziranog prijelaza koji je sagrađen na građevini srušenog mosta.

Budući da se ne radi o maloj vrijednosti investicije i dalje ćemo pratiti tijek odvijanja situacije i sanacije uz što ćemo tražiti dodatne odgovore kako bi ova situacija bila svima jasnija.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot