Sredstva će dobiti niz folklornih skupina za svoje priredbe i aktivnosti

Autor: Jelenko Topić

Gotovo stotinu tisuća kuna izdvojit će kroz 2021. godinu Požeško-slavonska županija iz svog proračuna  za različite folklorne priredbe, te aktivnosti udruga koje se bave očuvanjem tradicijske kulture toga područja.

Najviše će dobiti Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije za središnju smotru svih udruga tijekom godine pod nazivom Kulturni mozaik, a za njih su predviđena još i sredstva za seminar o pjesmama i plesovima Slavonije i Baranje.

Nadalje KUD Orljava iz Pleternice dobit će sufinanciranje svoje tradicionalne smotre Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva, te KUD Šijaci iz Biškupaca za smotru izvornih pjevačkih skupina Pivaj diko ja ću ti polagat i za seminar o tradicijskim frizurama požeškog kraja.

Zavičajno KUD Rama iz Pleternice dobiva potporu županije za svoju smotru Običaji starog zavičaja, a KUD Svilenka iz Buka za Smotru crkvenog pučkog pjevanja.

Foto: Ilustracija

Pjesmom u jesen je smotra KUD Slavonija u Jakšiću, a 25. Bekteški susreti KUD-a Bektež, zatim Dođi diko večeras na sijelo KUD-a Berda iz Brestovca, te Šokačko se kolo vije KUD-a Ivo Čakalić u Kaptolu, a sve te priredbe dobit će dio sredstava iz županijskog proračuna.

Izložba tradicijskih proizvoda uz Fišijadu, te pokladna priredba Maškare u organizaciji udruge Pleternički čoraci također su obuhvaćene sufinanciranjem kao i Pokladno jahanje župe Bučje, koje svake godine organizira Konjogojska udruga iz Pleternice.

Zanimljiv projekt najavio je Folklorni ansambl Požega tj. nekadašnje Gradsko KUD Požega, a riječ je o istraživanju tradicijskih običaja, pjesama i plesova sela graničarskog kraja, točnije Zagrađa, Bučja i Brodskog Drenovca. Uz članove tog ansambla u projekt će biti uključeni naši poznati stručnjaci u oblasti istraživanja tradicijske baštine, etnomuzikologije i drugoga.

Pored navedenih priredbi i programa u županijskom proračunu izdvojen je dio interventnih sredstava za ovakve i slične programe što će se dodjeljivati ovisno o aktivnostima udruga i drugih organizatora folklornih događanja.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek