Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO „ORLJAVA“ PLETERNICA

Središnji ovogodišnji događaj organizacija „Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Tijekom 2023. godine pleterničko Kulturno-umjetničko društvo “Orljava“ provelo je brojne i sadržajne aktivnosti. U veljači su  imali nastup na Smotri dramskih pučkih igrokaza u Požegi te su sudjelovali na otvorenju Muzeja bećarca. Potkraj ožujka bili su na 8. festivalu kulenove seke u Velikoj, gdje je za ljepoticu festivala izabrana njihova članica Marija Kovačević, a Gabrijela Brankovan bila je druga pratilja. Pritom je nagradu publike za najbolju kulenovu seku odnio Đuro Tušek. Polovicom travnja nastupili su na 11. županijskom kulturnom mozaiku održanom u Kaptolu. U kategoriji koreografiranog folklora prosudbena komisija je predložila pleterničke folkloraše za županijskog predstavnika na državnim susretima u Čakovcu. Članovi  dječje sekcije nastupali su, među ostalim, u Knjižnici u povodu „Noći knjige“, a u lipnju na „Cvjetićima glazbe“ .Tamburaška sekcija  nastupila je u Požegi, a odrasla sekcija u Tolisi (BiH). KUD „Orljava„ bio je u lipnju  organizator  međunarodne Smotre folklora „LIDAS“, a tom prigodom uručene su nagrade dugogodišnjim zaslužnim članovima-istaknuto je to na 47. izvještajnoj skupštini KUD-a „Orljava“. Predsjednik Društva Renato Brankovan je podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu, naglasio kako su članovi od 18. do 23. kolovoza sudjelovali na međunarodnoj smotri folklora u Baru (Crna Gora), a početkom rujna odrasla je sekcija nastupila na požeškom festivalu „Zlatne žice Slavonije“ .


-Na ovom smo festivalu imali i dvije naše članice prijavljene za izbor najgizdavije Šokice. Nikolina Samardžić dobila je nagradu kao druga pratilja, a Ivana Stipić ponijela je titulu najgizdavije Šokice festivala-naglasio je predsjednik te je naveo preostale aktivnosti do kraja godine. Govorio je o nastupima dječje i odrasle sekcije te mješovite pjevačke skupine s tamburaškom sekcijom. Posebno je izdvojio nastupe Društva na folklornim manifestacijama u Vetovu i Čakovcu. Potkraj godine sudjelovali su, među ostalim, na Smotri folklora u Pleternici, te u Bećarskom šoru tijekom adventa, a dječja sekcija imala je zapažen nastup na Božićnom koncertu u Pleternici. Zaključujući izvještaj, predsjednik Brankovan je napomenuo kako su cijele godine radili na obnavljanju svoga fundusa narodnih nošnji, što je zahtjevan i skup posao, a nošnje je teško pronaći i kupiti ih. 


-Ono na što sam posebno ponosan je i broj članova koji je povećan u svim sekcijama Društva. Iako nas ima puno, to još uvijek nije dovoljno-kazao je predsjednik te je zahvalio članovima i voditeljima na aktivnostima, Gradu Pleternici i gradonačelnici Mariji Šarić, te županici Antoniji Jozić, i svima koji su pripomogli radu Društva.


Govoreći o  Planu rada za 2024. godinu, Mario Karmišević je istaknuo četiri najbitnije aktivnosti, a to su  nastupi na Županijskom kulturnom mozaiku u Kaptolu, LIDAS-u, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, te odlazak na međunarodni folklorni festival u Grčku.


-Svi ostali nastupi dogovaraju se tijekom godine, a neki su već dosad odrađeni. Društvo će i ove godine nastojati sudjelovati prvenstveno na manifestacijama koje se održavaju na području Požeško-slavonske županije, a središnji događaj je organizacija međunarodne smotre folklora „LIDAS“-naglasio je M. Karmišević. Na skupštini su podneseni i izvještaji blagajnika, rizničarke i Nadzornog odbora, a svi su izvještaji jednoglasno usvojeni. Na prijedlog Upravnog odbora usvojena je cijena godišnje članarine u iznosu 10 eura, odnosno 5 eura za one članove kojih je tri i više u obitelji.


Obraćajući se sudionicima skupštine prigodnim pozdravnim riječima, ravnateljica gradske Javne ustanove Jasna Hoffmann čestitala je pleterničkim folklorašima na uspješnoj protekloj godini.


-Spominjući više puta Muzej bećarca, pravi ste dokaz da ste nositelji kulturne baštine i uvijek ste uz nas i Grad Pleternicu. Velika ste nam podrška i samo tako nastavite, a nadam se da ćete u svom sljedećem izvještaju opet spominjati naš Muzej koji postoji zbog vas, a sigurno ćemo vas trebati-poručila je ravnateljica.


Gradonačelnica Marija Šarić je napomenula da treba i dalje ulagati u baštinu i podupirati kulturno-umjetnička društva.
- Treba vas sve više povezivati  i pokušati vam davati prostor kao što je Muzej bećarca, u kojem ćete se dodatno okupljati i na mlade prenositi ono što je najvrednije, a to je baština koju imamo ovdje u Pleternici-istaknula je gradonačelnica te je KUD-u „Orljava“ poželjela puno sreće u daljnjem radu i što više ovakvih zajedničkih druženja.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo