Središnje euharistijsko slavlje o blagdanu Svih svetih na požeškom groblju sv. Ilije /FOTOGALERIJA/

I ove je godine služeno središnje euharistijsko slavlje o svetkovini Svih svetih kod centralnog križa na požeškom groblju sv. Ilije kojeg je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u suslavlju s prepoštom Stolnog kaptola preč. Ivicom Žuljevićem, župnicima, župnim vikarima i đakonima iz požeških župa te svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova. 

Na euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni vjernici koji su se uz posjetu grobova svojih najmilijih došli pomoliti kroz najveću dragocjenost koju kršćani imaju, a to je sveta misa. 

U homiliji biskup je spomenuo kako je gledao podnevne TV vijesti u kojima je novinar kazao da se danas sjećamo “onih kojih više nema”, te je naglasio da se današnjom svetkovinom – upravo suprotno –  spominjemo “onih kojih ima” i nakon smrti, ali na drugačiji način. To nismo doznali znanstvenim ili nekim drugim putom, kazao je, nego Božjom objavom koju smo navijestili u svetim čitanjima. Podsjetio je kako sv. Ivan u ulomku iz Knjige otkrivenja uvjerava da u smrti ne odlazimo u izgubljenost i osamu, nego odlažemo prolaznost i postajemo dionici vječnog zajedništva oko Isusa Krista, umrlog i uskrslog. Upozorio je na tvrdnju istog svetog pisca u današnjem drugom čitanju iz njegove Prve poslanice, da nam ljubav Božja nije u Isusu Kristu darovala tek nešto, nego smo po njoj postali njegova djeca. Dodao je kako ljubav naših roditelja i prijatelja, uložena u nas, ne može nestati, ali da nam je Bog darovao najveću ljubav u Sinu svome Isusu Kristu, koji je pošao na križ da njome pobijedi ono što su zlo i smrt ranili, i zahvaljujući toj ljubavi mi možemo prekoračiti i samu granicu smrti. Odgovor na pitanje kako biti Isusov u prolaznosti svijeta, biskup je potražio u naviještenom evanđeoskom ulomku u kojem Isus govori o božanskim načelima, zvanim blaženstva, po kojima se na ovoj zemlji živi i ostvaruje ljubav te postiže svetost.

Euharistijsko slavlje pjesmom su uveličali pjevači Katedralnog zbora predvođeni voditeljem i orguljašem vlč. Marijom Večerićem.

Foto: Marko Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment