Središnje euharistijsko slavlje u čast sv. Lovri zaštitniku Požeške biskupije i njezina Caritasa predvodio msgr. Vjekoslav Huzjak bjelovasko-križevaki biskup /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

blankPOŽEGA – O blagdanu sv. Lovre, služeno je središnje biskupijsko slavlje ispred istoimene crkve, uz Biskupski ordinarijat, kojeg je predvodio bjelovasko-križevaki biskup msgr. Vjekoslav Huzjaku u suslavlju s mjesnim ordinarijem, požeškim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr.dr. Đurom Hranićem, kanonicima Stolnog kaptola i brojnim svećenicima s područja Požeške biskupije.

Uz brojne vjernike na svečanom slavlju između ostalih sudjelovali su, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, Caritasovi volonteri iz svih župa Požeške biskupije, biskupijski stipendisti i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. S današnjim danom je i otvoren natječaj za stipendije Biskupijske zaklade za pomoć studentima i učenicima u školskoj godini 2017./2018.

Na početku misnog slavlja sve nazočne je pozdravio i svima dobrodošlicu poželio mjesni biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je izrazio posebnu zahvalnost na dolasku predvoditelju misnog slavlja bratu u biskupstvu msgr. Vjekoslavu Huzjaku i đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu msgr.dr. Đuri Hraniću.

blank-Ovim svetim slavljem želimo razmatrati čudesnu trajnost kršćanske kreposti koju je sv. Lovro posvjedočio kao služitelj oltara i siromaha, na što nas je posebno potaknuo utemeljitelj naše biskupije sv. Ivan Pavao II u svom apostolskom breveu kad je potvrdio sv. Lovru za nebeskog zaštitnika Požeške mjesne crkve da ga na svoj način izaberemo i za zaštitnika Caritasa naše biskupije. Poseban pozdrav zahvalnosti upućujem predvoditelju slavlja bjelovasko-križevakom biskupu msgr. Vjekoslavu Huzjaku koji nam je svojim dolaskom u Požegu posvjedočio duhovnu blizinu i solidarnost, a to je više od zemljopisne susjedne povezanosti. Sudjelovanjem na ovom slavlju nadbiskup i metropolit msgr. Đuro Hranić očituje zajedništvo naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine koje je između ostalog i zajedništvo Kristovih patnja. To zajedništvo na prostorima Slavonije još uvijek je označeno neizliječenim ratnim ranama, a pored toga siromaštvom i odlaskom cijelih obitelji u tuđinu. Draga braćo svećenici i đakoni po vama je danas prisutan mar i žar kojim u suradnji s biskupom nastojite služiti Božjem narodu naše biskupije nasljedujući na svoj način raspoloživost s kojim je sv. Lovro surađivao s rimskim biskupom. Zahvaljujući što vam tijekom 20 godina života naše mjesne crkve nije ponestalo suradničke požrtvovnosti u vršenju pastoralnog poslanja bratski vas i srdačno pozdravljam na čelu s članovima našeg Stolnog kaptola. Radosna srca pozdravljam sve nazočne vjeroučitelje, bogoslove i sjemeništarce, predstavnike učenika naših škola među kojima su najučenici i najmaturanti – rekao je između ostalog u pozdravnom govoru biskup Škvorčević.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića