Srdačan susret požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića i Tomislava Karamarka

Autor: D.K.

Dan grada -  sv. Misa u KatedraliPOŽEGA – U prigodi obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića, koji je i počasni građanin Grada Požege, služeno je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali i povodom dana Grada Požege, u koncelebraciji brojnih svećenika.

Na početku misnog slavlja biskup je uputio pozdrav gradonačelniku Vedranu Neferoviću i svim njegovim gostima među kojima su bili čelnici HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić.

Biskup je spomenuo kako je kardinal Kuharić volio Boga i svoj hrvatski narod, na čemu mu mi na određeni način okupljeni u Katedrali izražavamo zahvalnost. Za to imamo razloga jer je kardinal Kuharić imao naklonost prema gradu Požegi, čiji je bio počasni građanin, posebice nakon uspostave Požeške biskupije.

-„Otkud Hrvatskoj može nešto doći?“ Pojasnio je da se na različitim razinama kod nas  nastoji promišljati o tome što možemo ostvariti svojim ljudskim rukama i pameću, ali da još uvijek nema očekivanog uspjeha. Predstavio je jednostavnu i siromašnu obitelj Franje Kuharića u Pribiću nedaleko Krašića koja se svake večeri okupljala na molitvu kao jedan od najvažnijih dnevnih čina. Spomenuo je kako određena suvremena hrvatska svijest olako podliježe napasti da molitvu smatra svojevrsnim gubljenjem vremena. Baš suprotno, istaknuo je biskup, mladi Franjo naučio je tim putem sebe stavljati u dimenziju onostranosti koja mu je pomagala shvatiti kako je čovjek više od jela i odijela te očekivati ono što se ne može proizvesti vlastitim radom, nego dolazi od Boga. U toj svijesti, nastavio je biskup, mladi Franjo Kuharić krenuo je putem svećeništva, primio ga 1945. po rukama Alojzija Stepinca uz poruku da ide u krvavu kupelj komunističkog sustava koji nije priznavao Boga i onostranost. Naglasio je kako su ređenici navedene godine u teškim okolnostima odlučili osobno živjeti u dimenziji povezanosti s Bogom te pomoći svome hrvatskom narodu da ne izgubi duhovnu nit svoga bića koju je živio tijekom trinaest stoljeća. Istaknuo je da su mnogi od njih platili krvavi račun progona,  ali da je to bilo sjeme novoga rasta i da je među njima Kuharić kao svećenik i biskup bio duhovnim velikanom koji je snagom vjere i u najtežim trenutcima nedavne prošlosti svjedočio kako se kroz povezanost s Bogom, u dimenziji onostranosti postaje pobjednikom u siromaštvu, ideološkoj isključivosti i u ratu – izdvajamo iz propovijedi biskupa Škvorčevića, preuzeto sa web stranice.

Na koncu misnog slavlja biskup je uputio čestitku svim građanima povodom Dana Grada na čelu sa gradonačelnikom Vedranom Neferovićem.

Dan grada -  u katedrali sv. Misa 4

Dan grada -  sv. Misa u Katedrali

Dan grada -  sv. Misa u Katedrali

Dan grada -  sv. Misa u Katedrali

Dan grada -  sv. Misa u Katedrali

Dan grada -  u katedrali sv. Misa - katedralni zbor

Biskup Škvorčević sa Tomislavom Karamarkom

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot