Spor države i pakračko-lipičkih lovaca riješiti na realan i zakonit način

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA/PAKRAC – Lovački savez Požeško-slavonske županije organizirao je u Pakracu sastanak čelnika pet lovačkih udruga pakračko-lipičkog kraja, kojemu je domaćin bila gradončelnica tog grada Anamarija Blažević, nazočili su mu predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza general Đuro Dečak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede dr. Željko Kraljičak, te Zdravko Vujnović, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.

Tema skupa je bio višegodišnji sudski spor države protiv ovdašnjih lovačkih udruga „Jelen“ iz Lipika,te „Slavuj“ iz Gaja, „Fazan“,“Psunj“ i „Košuta“ iz Pakraca, zbog navodnog prekomjernog odstrela divljih svinja u tamošnjim lovištima prije petnaestak godina.

Sudovanje na različitim instancama traje više od 11 godina kada je bilo niz različitih presuda, njihovog obaranja i vraćanja na početak pa ta sudska trakavica opterećuje rad ovdašnjih lovaca, a sporna je i naknada sudskih troškova, kao i troškovi ovih postupaka koji premašuju 2,5 milijuna kuna!

-Sve se vrti tolike godine u krug, a neka društva su kroz ovo razdoblje promijenila i tri predsjednika- kazao je uvodno predsjednik Županijskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović.

Sudionici skupa očekuju da se to uskoro okonča jer su dvije udruge dobile pravomoćne presude što se očekuje i za preostale tri. Po tim aktima što je potvrdila struka odstrijeljene svinje su zapravo „križanci“ domaćih i pitomih nastali nakon okupacije ovog kraja tijekom domovinskog rata.

-Rješenje je u dogovoru Ministarstva poljoprivrede i lovačkih društava oko naknade sudskih troškova pri čemu HLS ne prihvaća nikakvu štetu na račun lovaca jer sadašnje presude ukazuju da lovačka krivica nije niti postojala, ocjenjujući pokrenute sudske tužbe kao nečiji uzaludni pokušaj da se destabilizira lovstvo na ovom području i pravo lovozakupa dodijeli drugima – istakao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i najavio traženje da se ispoštuju donijete presude.

Predstavnici tih društava tvrde da nije bilo nikakvog kršenja zakona tim prije što im je ondašnji lovni inspektor zatražio odstrel navedenih svinja!

-Država našim ovim postupcima nije imala šteta, a kroz to razdoblje matični fond divljih svinja u ovim lovištima je povećan – tvrdi predsjednik lipičkog „Jelena“ Aleksandar Terer. Slično razmišljaju i ostali lovački čelnici.

-Očekujemo da državno odvjetništvo, koje u postupcima zastupa RH, prihvati presude, te se sve okonča, a ne da se sve nastavlja pokušajima revizije postupaka- kazao je Antun Giacobi, predsjednik „Psunja“.

Odvjetnik ovih udruga Zdenko Farkaš iz Požege naime tvrdi da su kao izvanredni pravni lijek zatražene revizije ovih presuda čime se parničenje može nastaviti i stvarati novi troškovi.

-Lovci ovih društava nisu činili štetu jer je riječ o križanim svinjama što potvrđuje i veliki porast populacije tih životinja u pet lovišta- kaže Farkaš.

Dolaskom državnog tajnika dr. Željka Kraljička čini se da su lovci naši dobrog sugovornika.

-Ovo stanje ugrožava sustav lovstva pa moramo naći modele za održivost. Mirnim putem i dogovorom spor se može riješiti na obostrano zadovoljstvo što ne bi trebao biti veliki izdatak za državu, a uz poštivanje pravne procedure i nadležnosti treba naći prihvatljivo i realno rješenje- istakao je dr. Kraljičak.

/Foto: Pakrački list/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: