Spomen ploča znamenitom geodetu i kraljevskom mjerniku Vilimu Žyborskom (foto)

Autor: D.K.

POŽEGA – Spomen ploča Vilimu Žyborskom koji je umro 19.travnja 1914. godine otkrivena je spomen ploča u zgradi Katastra u Požegi. On je cijeli svoj radni vijek posvetio radeći u službi geodetske izmjere i katastra što je i razlog postavljanja te ploče baš u toj zgradi.

Uz domaćina, pročelnika Ureda za katastar u Požegi Josipa Mikšika te uz brojne goste i uzvanike na svečanosti su bili nazočni i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, prof.dr.sc. Božidar Kanajet suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu te praunuk Vilima Žyborskog, dr.sc. Ktrešimir Žyborski.

Vilim Žyborski bio je znameni geodet koji je katastarsku upravu počeo graditi na hrvatskom tlu. Za njega se kaže da je bio kraljevski mjerniku, vitez reda Franje Josipa I. i veliki promicatelju geodetske izmjere i kraljevski nadzornik katastra zemljišta u Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji.

prof.dr.sc. Božidar Kanajet suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu

-Našao sam među starim knjigama, topografskim kartama i geodetskim mapama ime Žyborski. daljnjim istraživanjem sam doznao da je to bio Poljak koji je došao s dekretom raditi u Požegu. Vodio je geodetska snimanja za gruntovnicu. Čitav svoj dugi radni vijek posvetio je savjesnom i predanom radu u Hrvatskoj u službi geodetske izmjere i katastra – rekao je prof. Božidar Kanajet, suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu koji je naglasio kako su skupili dosta materijala o radu i životu Vilima Žyborskog koji dio je prezentiran u požeškom Katastru.

-U svom istraživanju skupio sam i dosta geodetskih predmeta iz onoga doba koje sam osobno donirao Katastru u Požegi – dodao je prof. Kanajet.

Josip Mikšik, pročelnik Ureda za katastar Požega

O značaju Vilima Žyborskog nešto više rekao je i Josip Mikšik, pročelnik Ureda za katastar Požega koji je istakao kako je jako malo takvih vitezova koji su dali svoj veliki doprinos za katastarske izmjere.

-Njegov značaj najbolje možemo spoznati ako znamo da su iz njegovog vremena planovi i gruntovnica još i danas u uporabi što je jedina službena osnova za katastar i zemljišne knjige za oko 70 posto teritorija Republike Hrvatske te oko 45 posto za područje katastra Požega – istaknuo je Josip Mikšik koji se zahvalio prof. Kanajetu na doprinosu u postavljanju ploče što je bila prvotna želja da ona bude na kući Vilima Žyborskog što se kasnije promijenilo pa je ta ploča stavljena u zgradi Katastra.

Vilim Žyborski imao je zaslugu i za osnivanje današnje škole “Ratarnice” u Požegi koji je posjed sam mjerio dvije godine koju izmjeru imaju u prostorijama škole.

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot