Spomen ploča hrvatskom branitelju Mati Kovačeviću

Autor: Požega Portal

PLETERNICA / GRADAC – Na inicijativu Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Pleternica na zgradi Područne škole u Gradcu postavljena je spomen ploča u čast poginulom hrvatskom branitelju Mati Kovačeviću, sinu ovdašnjeg kraja i iskrenog domoljuba koji nije dvojio odazvati se i stati u obranu Domovine za koju je i položio svoj život.

Svesrdnu podršku UDVDR RH za postavljanje spomen ploče pružili su uz sugrađane i lokalna zajednica, na čelu sa gradonačelnicom Antonijom Jozić te Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević koji su bili na svečanosti otkrivanja s kojima je bio i saborski zastupnik Franjo Lucić te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata , HV-a i policije.

Mato Kovačević, rođen 29.listopada 1971. godine poginuo je dva dana poslije svog 23. rođendana, 27. listopada 1994. godine nedaleko od Pakraca, između Španovice i Branežaca. U neposrednoj crti dodira sa neprijateljem dolazi do aktiviranja eksplozivne naprave koja uzima jedan mladi život, na mjestu pogiba Mato a njegov kolega Mario Amidžić iz Feričanaca biva teško ranjen.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je u svom obraćanju naglasila da se naši branitelji ne smiju zaboraviti i to posebno oni koji su dali svoje živote te da ne smijemo dozvoliti da nam neki ne smiju mijenjati svjetonazore.

Mato Kovačević priključuje se 1991. godine 123. brigadi si sudjeluje na brojnim ratištima na području zapadne Slavonije i Posavine. nakon demobilizacija u HV-u 1993. godine prelazi u sastav Specijalne policije Požega s kojom jedinicom je bio na brojnim zadaćama kako bi obranio ina kraju  položio svoj život za Domovinu koju mi sada baštinimo.

Župan Alojz Tomašević je izrazio ponos jer će sada i mlade generacije biti upoznate koji su mladi vitezovi položili svoj život za Domovinu, te naglasio da će ploča koja se postavlja sa imenom Mate Kovačevića i slova koja su na kamenu ispisana ostavit neizbrisiv spomen na naše branitelje koji su ugradili svoje živote kako bi svima nama bilo bolje.

Učenici Područne škole Gradac u prigodi otkrivanja spomen ploče u svojim nastupima pred brojnim uzvanicima izrekli su prekrasne recitale o Domovini koji trebaju biti poticaj da se ne zaboravi važnost i uloga onih koji su ugradili svoje zdravlje i živote kao i na to da nam ne smiju izblijediti sjećanja na prošlost u stvaranju naše Domovine.

Spomen ploču otkrila je Terezija Kovačević majka pokojnog Mate i predsjednik UDVDR Pleternica Zvonko Polić nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispod otkrivene spomen ploče.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: