Sovsko jezero, kao prirodni biser na Dilj gori, bit će izmuljeno radi dugoročnog opstanka tog krajobraza i njegovih posebnosti

Autor: Jelenko Topić

Upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije, odnosno njegov Odsjek za prostorno uređenje, gospodarstvo i zaštitu okoliša na zahtjev  Hrvatskih voda – Vodno-gospodarske ispostave za mali sliv „Orljava Londža” iz Požege donio je rješenje da je planirani zahvat — „Uklanjanje mulja iz Sovskog jezera” prihvatljiv je za ekološku mrežu.

Zahvatom se planira uklanjanje mulja iz Sovskog jezera, čija površina  iznosi 3600 četvornih metara. Dubina jezera je u prijašnjim mjerenjima iznosila 8-10 metara, a u akciji čišćenja jezera 2014. godine članovi Ronilačkog kluba Požega utvrdili su da je dubina 3,5 do 4 m. Zbog male količine padalina i zamuljivanja, vodostaj u Sovskom jezeru trenutno je najniži u zadnjih 10 godina. Na području Sovskog jezera potrebno je izvršiti produbljivanje i čišćenje jezera od mulja s ciljem poboljšanja kvalitete vode u jezeru, uklanjanja materijala koji je potencijalno začepio dolazak vode iz izvora u jezero te uklanjanja mulja koji se desetljećima nakupljao na dnu jezera i tako smanjivao dubinu jezera.

Izvođenje radova planirano je bagerom gusjeničarom s kranom dugim 16 metara, te muljnom korpom na način da se iz središnjeg dijela jezera ukloni nagomilani mulj količine oko 2500  kubičnih metara koji će odvesti na deponiju na udaljenosti 100 – 300 m izvan zaštićenog područja Značajnog krajobraza Sovsko jezero. Izmuljenje je moguće tijekom sušnog razdoblja, a ocjenjuje se da će za izvršenje radova trebati oko dva tjedna.

Provedbom zahvata planirano je uklanjanje mulja s dna jezera s ciljem uklanjanja materijala koji je potencijalno zaustavio dolazak vode iz izvora u jezero te uklanjanja mulja koji se desetljećima nakupljao na dnu jezera i tako-smanjivao dubinu jezera. Izvađeni mulj se planira odlagati na poljoprivrednim površinama u Sovskom Dolu, ispod lokacija zvanih Srednja Mala i Donja Mala, a s obzirom na to da se lokacije nalaze izvan područja tamošnje ekološke mreže,  isključena je mogućnost značajnog negativnog utjecaja odlaganja mulja na očuvanje i cjelovitost područja te mreže.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek