“Šokački sokak” u sklopu Etno susreta Požeštine u Vetovu

Autor: D.K.

Etno susreti 25.10.2015. - Copy (2)VETOVO – Tjednik Kronika požeško-slavonska po drugi puta za redom, u nedjelju 25. listopada, organizira Etno susrete Požeštine, koji će se održavati na već prihvatljivom i odlično dokazanom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Podsjetimo, prošle godine, na prvim susretima bilo je preko 300 učesnika i gotovo tisuću posjetitelja, tako da je za očekivati da će i ovogodišnja manifestacija imati još bolju posjećenost, a u prilog tomu idu najave dolazaka novih gostiju te bogatiji i raznolikiji sadržaj.

Vlado Protić - Copy

Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

– Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, sakupljanje starih autohtonih predmeta seoskog i gradskog domaćinstva. Vratit ćemo staru trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organizirati susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju, čuvanje tradicijskog običaja – kaže Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organizira ovu manifestaciju, kao jednu u nizu na području Požeštine.

U sklopu 2. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja – Izbor najljepšeg tradicijskog uređenja stola – Izbor najboljih autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju – Izbor najstarije narodne nošnje – Festival voćnih likera i pekmeza – Sportski susreti Olimpijada starih sportova sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova.

– Ove godine organizirat ćemo i jedan pravi Šokački sokak sa šokačkim vašarom na kojemu će biti ponuda samo autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji. Ove godine, jer su naši prvi Etno susreti odjeknuli daleko imao već prijavljen nastup i gostovanje KUD-ova s Brodsko-posavske županije, gostiju iz Belišća, Valpova, Bizovca i dr. susjednih mjesta – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionik susreta ili samo promatrači, degustatori dobrih, najboljih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni, za prste polizati, dođite i počastite se pravim delicijama. Kao i uvijek na ponudi su i riblji specijaliteti.

Prošle godine učenice kreatorice Obrtničke škole održale su modnu reviju svojih kreacija u kojima dominiraju etno kreacije za koje su nagrađene diljem lijepe naše. Modele nose njihove kolegice, manekenke učenice, a sve uz vodstvo vrijednih profesorica Obrtničke škole. Ove godine ponovno će nas iznenaditi s novim modelima a očekuje nas prava modna revija.

Manifestaciju će upotpuniti i 2. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka za sve posjetitelje. Obveza sudionika i natjecatelja je da urede stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja, stol za neke od blagdana, a na stol izložiti staro autohtono jelo s kojim će se natjecati, pripremiti za ocjenjivanje najstariju narodnu nošnju, najstariji upotrebni predmet, prijaviti i pripremiti najljepšu djevojku za udaju i najbolju voćnu rakiju, domaći liker i pekmez stručnom povjerenstvu. Sudionici će se i natjecati u nekom od starih sportova, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora i gađanje kozlice.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, grada Požege, ostalih općina i gradova, uz pomoć sponzora, tvrtki Kutjevo d.d., Alles, Spin Valis, Orljava, Autodijelovi Barišić, Coca Cola, Zlatarna Odobašić, Silver, Uljara Grbić te vinarije Soldo, Enjingi, Tandara, Jakobović, Perak, Šag, Markota, te će svi najuspjeliji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama.

– U svakom slučaju lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošle godine i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a sve je teklo kao u jednoj radio emisiji u živo, a cijelo vrijeme imali smo stvarni program u živo naše voditeljice Danijele. Posebno je bilo puno natjecatelja u sportskom dijelu starih sportova, više od svih očekivanja, pa tako zahvaljujem Snježani Potočnjak koja nam je dala tu ideju i nesebično pomogla da to sve i realiziramo. Hvala svima koji su nam pomogli, posebno ponosnim pokroviteljima i sponzorima, koji nas niti ove godine nisu iznevjerili, nego sva naš trud ponovno nagradili svojom pomoći, bez koje sigurno to sve ne bi organizirali – dodaje urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić, koji će sa svojim djelatnicima i suradnicima ponovno prirediti pravu manifestaciju. Očekujemo vas na 2. Etno susretima Požeštine, 25. listopada, nedjelja, u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam došli!

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot