Snježana Potočnjak: „Biti učiteljica je životni poziv“

Autor: BST

Biti učitelj je poziv! Što to znači pokazala je izložbom učiteljica OŠ Dobriša Cesarić Snježana Potočnjak, predstavljajući svojih više od tri desetljeća rada, uz pokretnu izložbu Hrvatskog učiteljskog muzeja „Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj od 1849. – 2009.“ otvorenu povodom Svjetskog dana učitelja. Na petnaest izložbenih panoa prikazana je povijest obrazovanja i učitelja od sredine 19. stoljeća pa do danas, a „Biti učiteljica – životni poziv, priča Snježane Potočnjak” u Osnovnoj školi Dobriša Cesarić u Požegi, obogaćena je vlastitim iskustvom, za koje kaže kako bi mogla biti priča svakog od učitelja.

“Iz brojnih sačuvanih materijala bilo mi je teško izabrati što prikazati, a da bude zanimljivo i da predstavlja tih 35 godina rada. Ova izložba predstavlja svakoga od nas učitelja, jer imamo isti cilj – odgojiti i obrazovati našu djecu, kako bi bili sretni, uspješni i zadovoljni sobom. Mislim da to svi želimo i nastojimo ostvariti kod naše djece i naših učenika. Pripremanjem ove izložbe osjećala sam se jako sretno, ali i pomalo tužno, jer bliži se kraj radnog vijeka. Taj posao koji sam radila nisam nikad smatrala poslom, nego svojim pozivom. Biti učiteljica zaista je najljepši poziv na svijetu.“, rekla je učiteljica Snježana i na kraju poručila: “Voljela bih da neki od mojih učenika, a ima ih jako puno, odu u prosvjetu. Rijetko biraju prosvjetu, ljepše im je biti na nekim drugim zvanjima, gdje se više zarađuje.“.

O tome što je značilo biti učiteljica tijekom povijesti govorila je Snježana Matić Markanović, opisujući stroga pravila koja su ograničavala životnu slobodu učiteljica, no učiteljica je i dalje bio poziv mnogih obrazovanih žena.

Izložbu je uvodno najavila ravnateljica Lidija Pecko, a dugogodišnji učitelj ove škole Ivan Abibović u miru pročitao je svoju pjesmu o tome kako su povezani učitelji sa svojim učenicima.
Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Foto: Branka Starčević-Tesari

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot