Sloga i ljubav prema djedovini i očevini: Gotovo godinu dana u rodnom selu Pleternički Mihaljevčani rade na obnovi sakralne krasotice – tamošnje kapelice sv. Blaža /FOTOGALERIJA/

Manje od deset stalnih stanovnika stalo je u obranu i pokušava sačuvati svoje selo od zaborava – Pleterničke Mihaljevce. Pisali smo o tom selu smještenom 7 kilometara istočno od Pleternice, koje pripada župi Buk. Za to se selo najviše čulo, prije nešto više od godinu i pol dana, kada smo napisali da se nakon više od 33 godine rodila beba u selu, mali Marin, od roditelja Mateja i Ane, koja je vijest obišla cijelu Hrvatsku i susjedne zemlje, koju su prenijeli gotovo svi vodeći nacionalni mediji, od televizija do tiskanih izdanja i web portala.  

Nakon Marinovog rođenja, kao da je ponovno u zaborav počelo odlaziti to selo u kojem je ostala svoja na svome i dominira kapelica sv. Blaža, sagrađena prije punih 90 godina. Zub vremena činio je svoje, sakralno zdanje polako je počelo propadati, nestajati.

Uvidjevši to i svjesni svega toga, donesena je čvrsta odluka…naša kapelica s koje je odzvanjalo zvono pozivalo na molitvu, radost i veselje, obavještavalo o onima koji su s ovog svijeta prešli na drugi i koja nas je okupljala mora ostati krasotica u našem selu.

-To zdanje mora ostati da nas okuplja, koje je sačuvalo našu vjeru, nas koji smo se ovdje rodili, koje nas veže i obvezuje da ovdje dolazimo, na svoju djedovinu, bez obzira hoće li tko ostati živjeti ili ne u našim Mihaljevcima – čvrstu su odluku donijeli oni okupljeni oko Đure Lombara koji su zasukali rukave i krenuli u obnovu kapelice sv. Blaža.

Među okupljenima su oni su porijeklom iz tog mjesta, koji su prije deset, petnaest i više godina odselili sa svoje rodne grude ali ju nisu zaboravili. Vraćaju se, dolaze na svoje ognjište, napuštene rodne kuće, na svoju „grunt“ kod preostalih žitelja u tom mjestu, rodbine i prijatelja.

Nešto manje od godinu dana gotovo svaka je subota bila radna u Mihaljevcima. Dolazili su i dobrovoljno se na radne akcije odazivalo pet, deset i više onih koji su vezani za Mihaljevce, ali i prijatelji koji žele dati svoj doprinos kako bi učinili sakralno zdanje sačuvali od propadanja i okoliš oko njega učinili ljepšim i oku ugodnijim.

-Kao i uvijek u ovim ali drugim različitim prigodama, samoinicijativno se sastanem i radimo ono što treba. Kao što vidite ovdje sad rade na uređenju naše kapelice većinom oni koji su porijeklom iz ovog mjesta, moja malenkost, moja sestra koja je udana Brankovan, sa svojima iz obitelji, ovdje je i prijatelj Stjepan Dravec iz tvrtke Lim rad, braća Petar i Filip Veletić, Damir Marčinovič, Saša Lombar, moji sinovi Tomislav i Dejan, Zvonko Lombar, Đuro Petković, Krunoslav Petković, Roberto Bello i drugi. Na radne akcije su se odazivali i prijatelji iz susjednih i drugih mjesta, Buka, Kalinića, Koprivnice, Bilica, Grabarja, Gradca – rekao nam je Đuro Lombar koji je nositelj i organizator svih radnih akcija, a kojemu je rodna kuća nasuprot kapelice sv. Blaža u Mihaljevcima.

-Moram naglasiti da nas sa svim potrebitim građevinskim materijalima za obnovu kapelice prati i osigurava grad Pleternica i gradonačelnica Antonija Jozić koja nas posjeti gotovo svake subote kada imamo radne akcije. Materijal dakle dobijemo, a sve drugo se radi dobrovoljno. Na radnim akcijama smo bili više od 20 subota u ovoj godini, točnije od veljače mjeseca – nastavlja Đuro Lombar.

Prije radova na uređenu vanjskog dijela kapelice, zidova, krovišta i zvonika odrađeni su poslovi na izgradnju zida ispred kapelice i novog stepeništa.

-Obavili smo puno poslova prije početka radova na uređenju kapelice. Veliku pomoć dobili smo od Zvonka Petkovića, koji je odradio betonske radove oko kapelice. Veliki doprinos je ovdje na radovima dala i tvrtka To-Ma iz Pleternice čiji su radnici odradili veliki dio poslova na vanjskim zidovima kapelice i pripremi prije stavljanja sepa. Uz radove na kapelici zamijenili smo i stolariju tako da će ostati samo radovi još na unutarnjem uređenu što će bit moguće tak kad sve uredimo i sredimo da ne bude prokišnjavanja. Unutarnje uređenje je zahtjevno i iziskivat će malo znatniju financijsku pomoć. Još ćemo vidjeti kako ćemo i na koji način to napraviti – dodao je Đuro naglašavajući veliku pomoć tvrtke Lim rad koja je dala svoj veliki doprinos na uređenju krovišta i postavljanja inoxa na zvonik kapelice i na još nekim dijelovima krovišta.

-Naša je želja uredit kapelicu da bude prava krasotica u našem selu i da bude i izgleda kao nekad što je ona bila. Uz pomoć naših donatora i dobročinitelja u tome ćemo, duboko sam uvjeren i uspjeti – zaključio je Đuro Lombar.  

Za svaku radnu akciju uvijek se javi netko tko se pobrine za okrepu na čemu su nositelji obnove zahvalni svakom tko i u tom smislu dadne potporu.

 I na kraju se možemo malo vratiti na selo koje je nekad vrvjelo od života. Prema dostupnim podacima najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Najstarije su obitelji Petković, Jakobović, Čočić, Lombar i Veletić.  

0 Comment