Šljivovica požeške Destilerije Šimić ukupni šampion ocjenjivanja i dobitnik zlatnog odličja

Autor: D.K.

Čak 30 uzoraka, točnije 16 rakija i 14 likera stručni sud proglasio je zlatnima na 16. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, koje je organizirala Županijska gospodarska komora Osijek.

Na ocjenjivanju su bila 242 uzorka od kojih je najviše šljivovica, njih 81, a od 66 likera čak 20 je od višnje. Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu, dok je organo-leptičko ocjenjivanje provelo 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića, dekana Veleučilišta u Požegi i našeg poznatog stručnjaka u tehnologiji proizvodnje alkoholnih pića.

Najbolja rakija šljivovica proizvod je “Destilerije Šimić” iz Požege, koja je i ukupni šampion ovog poznatog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera.

-Posao je već uhodan i unatoč situaciji sve je bolje i bolje. Kada je kvaliteta voća dobra, uz naravno prisutnu tehnologiju, i rezultati moraju biti uspješni, a ovo natjecanje je to samo potvrdilo –  kažu dugogodišnji proizvođači ove šljivovice tj. obitelji Šimić, dobitnici zlatnog odličja za šljivovicu i osvajači šampionata.

Na svom obiteljskom gospodarstvu Šimići uzgajaju na po sedam hektara krušku viljamovku  i šljivu. Ova godina kako i sam tvrdi bila je jako loša, a osim korone najveću štetu zadao im je mraz.

-Kod proizvodnje voćnih rakija bitna je dobra sirovina, kontrolirana fermentacija i destilacija odnosno kotlovi. Također, kasnije je bitno i odležavanje, a ono ovisi o pojedinom destilatu –  ističu Šimići.

Za rakije je dodijeljeno 16 a likere 14 zlatnih odličja, dok ih je 78 dobilo srebrnu, odnosno brončanu medalju. Najbolju rakiju travaricu radi obrt “Romić” iz Nemetina, a komovicu Siniša Brekalo iz Bijelog Brda. U kategoriji lozovače pobjednik je Đuro Kadić iz Našica, a u kategoriji viljamovke “Wild Boar Distillery” iz Petrinje.

Najbolji liker od oraha proizveo je obrt “Trnjačani” iz Starog Petrovog Sela, a od višnje Goran Banović iz Čepina.

Foto: HGK Osijek

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88