Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
OPG HRUŠKA SPREMNO DOČEKUJE USKRS

Slijedi odsoljavanje i dimljenje šunki

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Slijedi odsoljavanje i dimljenje šunki Požega.eu | Slijedi odsoljavanje i dimljenje šunki

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Iako je gotovo mjesec i pol dana do Uskrsa, dah ovog blagdana već se osjeti na imanju obitelji Hruška u slavonskom naselju Bjeliševac nedalek Kutjeva. Tamo je trenutno u pacu blizu 250 šunki koje će se poslužiti kuhane ili pečene u kruhu za uskrsni doručak i ručak.


Obitelj  Hruška poznati proizvođač domaćih suhomesnatih proizvoda, ponajprije kulena, a potom i kulenove seke, kobasica, slanine, švargla, čvaraka, sušenog vrata, a zadnjih godina i po slasnim uskršnjim šunkama koje se osim u Hrvatskoj konzumiraju i diljem Europe u Švedskoj, Danskoj, Austriji i Sloveniju. Ne začuđuje jer je riječ o pravim domaćim namirnicama proizvedenim na tradicionalni slavonmski način. 


Mnogi koji su ostali “kratkih rukava” prošle, a da im se to ne dogodi ove godine upisali su se na listu naručitelja koja je svakog dana sve veća. Jednostavno rečeno, uoči Uskrsa traži se šunka više.


O velikom interesu tržišta doznajemo od gazde Damira Hruške, po struci prehrambenog tehnologa, koji se kao i otac Vjenceslav, osnivač OPG-a, našao u ovom poslu. Za njih posljednjih mjeseci nema odmora, sezona je još u punom jeku, a osim za životinje, u svinjcima svakodnevno treba brinuti i o svim proizvodima u pušnici i zrionici. 


Ovih se dana krenulo sa odsoljavanje i dimljenjem šunki od četiri, pet pa sve do osam kilograma. Držale su se usoljene zajedno s paprom, bijelim lukom i lovorom četiri do pet tjedana, nakon čega će se dimiti tjedan dana. Pored klasične obrade sve više se traži iskoštena šunka u mrežici.


Tajna Hruškinog uspjeha je u posebnoj pripremi šunki šest tjedana prije blagdana. Skuna šunka je sočna, topi se u ustima i odiše Uskrsom. Ugođaj je nesvakidašnji i dugo se pamti. Tko jednom kuša Hruškinu šunku želi je svakog Uskrsa na svom blagdanskom stolu.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.