Požega.eu

Slavonski tamburaši u Kini, među njima i Požežani /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Slavonski tamburaši u Kini, među njima i Požežani /FOTO/ Požega.eu | Slavonski tamburaši u Kini, među njima i Požežani /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.ŠANGAJ / POŽEGA - Među osječkim tamburašima koji su ovog mjeseca boravili u Kini na svjetskom glazbenom festivalu u Šangaju, sudjelovala su i dva tamburaša Požežanina – Tomislav Galić, mag. tambure, voditelj Požeškog tamburaškog orkestra i Ivan Ralašić, asistent na FER-u, Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. U Kini su gostovali na poziv KUD-a Željezničar iz Osijeka i Tamburaške škole Batorek iz Osijeka, čiji članovi su ove godine po drugi put bili u Kini.-Kina impresionira, ne samo po svojoj veličini, to je jednostavno drugačiji svijet. A sudjelovati na jednom takvom svjetskom festivalu u Kini, teško je uopće opisati što to znači. Svakako - doživljaj koji se pamti – kaže Tomislav Galić, tražeći prave riječi kojima se ukratko može opisati njihov 15-dnevni boravak, sviranje pred 350 tisuća ljudi, razgledanje Kineskog zida ili grada s druge najveće građevine svijeta, Šangajskog tower-a sa 121 katom, vožnja najbržim vlakom na svijetu za čije pokretanje se koristi magnetska levitacija, a vlak ne dodiruje prugu, već zapravo "lebdi", prelazi 430 km na sat.

-Tamo smo sudjelovali na festivalu "Shanghai Tourism Festival" zajedno sa HKUD-om Željezničar iz Osijeka. Imali smo svoju domaćicu koja nas je vodila kroz naše obaveze, probe i nastupe, ali nam također pokazala i neke znamenitosti u Šangaju poput televizijskog tornja, "Pearl Tower", Šangajski muzej, šetnicu pored rijeke Huang - pu, tvornicu svile te trgovinu žadom i biserima. Nakon šest dana tijekom kojih smo imali tri koncerta i puno razgledavanja sjeli smo na noćni vlak za Luoyang – priča nam Dora Knežević, jedna od organizatora gostovanja.U nastavku održali su još šest kratkih koncerata po trgovima, parkovima i šoping centrima, ali i posjetili nekoliko muzeja. 

-Najviše će nam u sjećanju ostati divovski Buda iz Longmen špilja (Longmen Grottoes). Zadnji dan prije polaska za Hrvatsku smo proveli u Pekingu, posjetili smo veličanstveni Kineski zid,  Olympic park i Ptičje gnjezdo, mjesta gdje su se održavale Olimpijske igre, Tiananmen trg, te u kuću čaja gdje su nam pokazali tradicionalni ritual kušanja čaja – kaže Dora.Dojam je kako su Kinezi srdačni ljudi. Mi kao Europljani smo im bili drugačiji i već po tome zanimljivi. Posebno Ivan, zbog svog visokog rasta u odnosu na njih. Sve koncerte pratili su obaveznim fotoaparatima. Tako smo npr. svirali u jednom parku, a ispred nas je barem pedesetak objektiva. Inače, pokazalo se da Kinezi jako drže do svoje povijesti. Razgledali smo nekoliko muzeja, vrlo velikih i vrlo zanimljivih zbog povijesti duge nekoliko tisuća godina prije Krista. Sve je tehnološki vrlo opremljeno, puno naprednije nego kod nas. Ali, meni je nedostajalo plavo nebo, oblaci i noću zvijezde. To nisam vidio – priča nam Tomislav, tamburaš i romantičar.

Ali, osobu koja govori engleski ili koji drugi jezik osim kineskog gotovo je nemoguće sresti. – Ulazili smo u trgovine, ali problem je bio jezik. Nismo se uspijevali sporazumjeti. I pored toga, vidjeli smo mnoge znamenitosti svjetskog glasa- kaže Tomislav i  zaključuje da je to bio najjeftiniji način vidjeti daleki svijet.

-Uopće ne bi bio problem Požeškom tamburaškom orkestru pripremiti se za takav festival, bude li interesa - zaključio je Tomislav Galić.Foto: Privatni album T.G. i J.R.

 

 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo