Slavoniji treba vratiti život koja može hraniti Hrvatsku: “Želimo staviti u gospodarsku aktivnost sve one mrtve kapitale gdje je država vlasnik”

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Posjeta ministra državne imovine Gorana Marića Požeško-slavonskoj županiji bila je dugo očekivana, a očekuje se da će biti i plodonosna. Bila je to prilika za izravno upoznavanje sa gorućim problemima, na kojem su sastanku uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića bili njegovi zamjenici Željko Jakopović i Ferdinand Troha, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić te svi gradonačelnici i načelnici općina.

Razgovaralo se o različitim temama koje su iznimno važne za područje Požeško-slavonske županije i svih gradova i općina na području gospodarskog i turističkog razvoja.

-Poznato je kako želimo staviti u gospodarsku aktivnost i one “mrtve kapitale”, a gdje je država vlasnik. Tu je prije svega Končarevo odmaralište na Zvečevu koje želimo staviti u punu funkciju. Ministar se tijekom ovog posjeta i sam uvjerio kako je to biser u turističkoj ponudi ove županije, no nažalost, napušten i devastiran. Na temelju danas obavljenih razgovora, pronaći ćemo pravi odgovor kako to sve staviti u funkciju. Danas smo razgovarali i s gradonačelnicima i načelnicima o problematici određenih čestica vezano uz zemljište, a danas ćemo obići i nekoliko tvrtki u Požegi, prije svega u Orljavu gdje smatramo da Orljava treba imati drugi model, pristup i mogućnost za razvoj gospodarske aktivnosti. Tu je i prostor ETE koji je ugašen prije nekoliko godina i koji će ministar obići, ali vjerujem da smo i tu pronašli dio rješenja za gospodarsku aktivnost. Ovaj posjet je nova nada i novi zamah u našim zajedničkim nastojanjima – rekao je župan Tomašević.

Ministar Goran Marić je istakao kako se na nekim primjerima jako dobro vidi primjer nemar i izostanak potrebne količine odgovornosti posebice misleći na odmaralište na Zvečevu.

-Vlada ima razumijevanja za Slavoniju, ima razumijevanja za ovu županiju, i kao ministar učinit ću ono što mogu- naći ćemo model kako riješiti Zvečevo i ono će ići u funkciju vrlo brzo neće više proteći niti jedna godina a da se to ne riješi. Tu su i drugi bitni gospodarski subjekti, među njima je i “Orljava”. Teško je ispraviti nešto što je netko jednom davno zamislio – ne znam u kakvim okolnostima i kojom poslovnom se logikom vodilo da se tvornica napravi u zatvorskom okrugu, ali budućnost te tvornice nije u zatvoru, budućnost je izvan zatvora i naći ćemo i tu pravi model. Treba vratiti život, Slavonija treba hraniti Hrvatsku , a zapravo, oduzet joj je život – naglasio je ministar Marić dodajući da će Vlada RH i ministarstvo sa svojim mjerama i konkretnim radnjama pridonijeti revitalizaciji ovog požeško-slavonskog kraja.

-Naravno, očekujemo da inicijativa dolazi od gradonačelnika, načelnika i župana kako nositelja ove politike u županije, a mi nećemo završiti s ovim sastankom već ćemo za nekoliko mjeseci imati ponovo radni sastanak kako bismo odgovorili što smo učinili od danas dogovorenog – zaključio je Goran Marić, ministar državne imovine.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek