“Slavonac” dobio zlatnu plaketu, a 12 njegovih lovaca visoka lovačka odličja (FOTO)

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Svečanom skupštinom Lovačko društvo „Slavonac“ iz Kutjeva proslavilo je osam desetljeća rada. Okupili su se na slavlju članovi i prijatelji među kojima su bili potomci osnivača „Slavonca“ i to Slavko Jung, sin Antuna, te Hrvoje, unuk prvog lovnika Antuna Sontakija.

-Osnovano je 5.lipnja 1936. godine, prvi predsjednik je bio Pero Nanić, a od 1939. godine uvedena je lovočuvarska služba-podsjetio je predsjednik „Slavonca“ Branko Mihalj, te dodao da su osamdesetih godina prošlog stoljeća kupili drvenu kuću preuredivši je u svoj lovački dom pod Krndijom, a kasnije je u više navrata dograđena i proširena.

Danas gospodare državnim lovištem Južna Krndija  površine 2265 hektara i zajedničkim lovištem Kutjevo 2434 hektara tako da imaju bogat fond divljači u gorskom i nizinskom dijelu. Posebno je značajno da su se kutjevački lovci aktivno uključili od prvih dana Domovinskog rata, a za prigodu jubileja izgradili su prateće sadržaje uz lovački dom, te uredili okoliš pri čemu nije izostala potpora grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Dobitnici su niz priznanja, njihovi strijelci su među najboljima u ovom kraju, ostvaruju dobru suradnju sa kutjevačkim udrugama i okolnim lovačkim društvima, a najveći su im problem štete od divljači.

-Imamo ljepotu prirode i dobar bonitet lovišta što trebamo sačuvati, a zbog toga je neophodno u rad društava uključivati više mladih ljudi- kazao je čestitajući jubilej dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik Lovačkog saveza ove županije Zdravko Vujnović. On je slavljeniku uručio prigodne poklone, te zlatnu plaketu HLS-a.

-Cijenim doprinos lovaca obrambenom ratu, očuvanju prirode i okoliša, te brojnim aktivnostima u našoj zajednici-istakao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva. Dodao je da su lovci pravi nastavljači tradicije svojih predaka.

-Krasi vas zajedništvo, a vi se svesrdno brinete za naše prostore i pravi ste čuvari prirode-naglasio je uz čestitku za jubilej požeško-slavonski kupan Alojz Tomašević dodajući da je dobro organizirano lovstvo dobar potencijal za razvoj turizma, a najavio je modernizaciju prilaznog puta do lovačkog doma.

Lovačka odličja trećeg reda primili su Anto Kalauz, Željko Šilhan,Silvio Čvarak,Vladimir Marković, Mirko Marijanović, Ivica Pospišil i Vojin Derner, dok u odličja drugog rada dobili Slavko Jung, Ivan Mijatović,Zdenko Budimir,Hrvoje Sontaki i Tomo Ašenbrener.

Za dugogodišnji rad lovcima „Slavonca“ uručene su zahvalnice, a u ime svih odlikovanih zahvalio se Hrvoje Sontaki Ceco.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj: