Slavlje uz običaje sa 400 uzvanika

PAKRAC – Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca u suradnji sa Pododborom SKD „Prosvjeta“ organizirali su tradicionalne susrete u Pakracu povodom blagdana Male Gospojine kojega slavi to vijeće. U dvorani KTC Pakrac okupilo se više od 400 uzvanika, a posebni gosti bili su konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić, načelnici policijskih postaja Pakraca i Požege Mario Pierbon i Goran Matijević, zatim predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Zoran Krejči, predstavnici češke i talijanske manjine  i drugi.

Po osmi puta ovom kulturnom priredbom Vijeće proslavlja svoju krsnu slavu, pa je pakrački paroh Đorđe Teodordović vodio vjerski obred sa posvetom slavonskog kolača.

Pročitano je pozdravno pismo predsjednik RH dr. Ive Josipovića, čestitku je uputio konzul Simić, a u ime „Prosvjete“, kao domaćina svečanosti, njen predsjednik Miroslav Grozdanić u pozdravnoj je riječi  naglasio da se ovom proslavom potiče zajedništvo radi očuvanja identiteta i tradicije Srba u našoj zemlji.

U sadržajnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su folkloraši SKD „Prosvjeta“ iz Bijelog Brda kog Osijeka izvodivši izvorne pjesme i kola iz Mačve i Leskovca, zatim mješoviti pjevački zbor pakračke „Provjete“, te glazbena skupina „Osmijeh“ iz Požege pod vodstvom Voje Milojevića.

 

0 Comment

Send a Comment