Slavlje sv. Florijana u Grabarju jedinstveno u Hrvatskoj [FOTOGALERIJA]

Autor: D.M.

Članovi DVD-a Grabarje svake godine slavi svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana. U nedjelju uoči ili nakon blagdana organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju svi članovi, a priključuju im se i njihovi gosti, ptredstavnici susjednih DVD-a i Lovačkog društva Vražjak iz Sesveta. Jedinstven je to način obilježavaju sv. Florijana u Hrvatskoj.

Ove godine okupljanje i postrojavanje zbog obilne kiše bio je u Vatrogasnom domu na čijem su kipu sv. Florijana zapaljene svijeće. Mimohod vatrogasaca kreće uvijek na drugu stranu sela. Tri su pravca ove godine kroz Ulicu Augusta Šenoe na Brdu i Kralja Tomislava.

Mještani su postavili stolove ispred kuća a zbog kiše i u garažama. Svim sudionicima ponuđena je okrjepa, piće i razne delicije. U Šenovinoj ulici vatrogasce su dočekale obitelji Majhen, Cipov i Vidović a u Ulici Kralja Tomislava obitelji Miketa, Đerek, Šarić, Bešlić, Drakulić, Abibović, Javora i Polić. Dočeku sudionika mimohoda pridružila se i Julka Šarić, 91 godinu stara koja se sjeća da je još kao djete sudjelovala u mimohodu govoreći da je i tada bilo veselo uz pjesmu. Vatrogasci kroz selo i sada prolaze s pjesmom ovog puta uz pratnju gazbenog dua Šljivova grane, dava Pave, Grandića i Stasnya. Pjesmom su pomagali i članovi Vokalne skupine Grabarčani.

Proslava Florijanova u Grabarju prema riječima Marija Pimpela, predsjenika DVD-a, održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države, ali od 1993. godine to obilježavanje je intenzivnije i provoidi se svake godine. U zadnje vrijeme sve više sudjeluje  vatrogasna mladež koja je prihvatila tradiciju čuvanja i njegovanja ovog običaja. Ovakav način štovanja sv. Florijana lijep je običaj koji se rijetko gdje može vidjeti u Hrvatskoj. Nakon mimohoda selom vatrogasci su sudjelovali na misnom slavlju u crkvi koja je služena za žive i pokojne vatrogasce. Nakon mise druženje je nastavljeno u Vatrogasnom domu uz pjesmu i svirku.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije