Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Slavlje sv. Florijana u Grabarju jedinstveno u Hrvatskoj [FOTOGALERIJA]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Slavlje sv. Florijana u Grabarju jedinstveno u Hrvatskoj [FOTOGALERIJA] Požega.eu | Slavlje sv. Florijana u Grabarju jedinstveno u Hrvatskoj [FOTOGALERIJA]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Članovi DVD-a Grabarje svake godine slavi svog nebeskog zaštitnika sv. Florijana. U nedjelju uoči ili nakon blagdana organiziraju mimohod kroz selo u kojem sudjeluju svi članovi, a priključuju im se i njihovi gosti, ptredstavnici susjednih DVD-a i Lovačkog društva Vražjak iz Sesveta. Jedinstven je to način obilježavaju sv. Florijana u Hrvatskoj.

Ove godine okupljanje i postrojavanje zbog obilne kiše bio je u Vatrogasnom domu na čijem su kipu sv. Florijana zapaljene svijeće. Mimohod vatrogasaca kreće uvijek na drugu stranu sela. Tri su pravca ove godine kroz Ulicu Augusta Šenoe na Brdu i Kralja Tomislava.

Mještani su postavili stolove ispred kuća a zbog kiše i u garažama. Svim sudionicima ponuđena je okrjepa, piće i razne delicije. U Šenovinoj ulici vatrogasce su dočekale obitelji Majhen, Cipov i Vidović a u Ulici Kralja Tomislava obitelji Miketa, Đerek, Šarić, Bešlić, Drakulić, Abibović, Javora i Polić. Dočeku sudionika mimohoda pridružila se i Julka Šarić, 91 godinu stara koja se sjeća da je još kao djete sudjelovala u mimohodu govoreći da je i tada bilo veselo uz pjesmu. Vatrogasci kroz selo i sada prolaze s pjesmom ovog puta uz pratnju gazbenog dua Šljivova grane, dava Pave, Grandića i Stasnya. Pjesmom su pomagali i članovi Vokalne skupine Grabarčani.

Proslava Florijanova u Grabarju prema riječima Marija Pimpela, predsjenika DVD-a, održavala se i prije uspostave samostalne i suverene Hrvatske države, ali od 1993. godine to obilježavanje je intenzivnije i provoidi se svake godine. U zadnje vrijeme sve više sudjeluje  vatrogasna mladež koja je prihvatila tradiciju čuvanja i njegovanja ovog običaja. Ovakav način štovanja sv. Florijana lijep je običaj koji se rijetko gdje može vidjeti u Hrvatskoj. Nakon mimohoda selom vatrogasci su sudjelovali na misnom slavlju u crkvi koja je služena za žive i pokojne vatrogasce. Nakon mise druženje je nastavljeno u Vatrogasnom domu uz pjesmu i svirku.

Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.