Požega.eu
VESELO U POLJANSKOJ PODNO PAPUKA

[FOTO] Ivanovići slavili otvorenje kuće za odmor, imendan i zaštitnika župe

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | [FOTO] Ivanovići slavili otvorenje kuće za odmor, imendan i zaštitnika župe Požega.eu | [FOTO] Ivanovići slavili otvorenje kuće za odmor, imendan i zaštitnika župe

Slavili otvorenje kuće za odmor, imendan i zaštitnika župe

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

U obitelji Ive i Mihaela Ivanoivića iz Biškupaca trostruko slavlje. Slavili su registraciju i otvorenje kuće za odmor u Poljanskoj, potom imendan supruga, te zaštitnika župe jer je kuća otvorena na blagdan sv. Mihaela.

A sve je počelo prije dvije godine kada je mladi bračni par Ivanović započeo s obnovom kuće koju je Mihael dobio od bake Kate i djeda Joze u središtu Poljanske. Unuk je bio emotivno vezan za zdanje u kojem je proveo djetinjstvo prije odlaska s roditeljima u susjedno naselje Biškupce pa ga je želio zaštiti od propadanja. U tome ga je podržala supruga Iva a nisu žalili truda i novaca. Na kraju su dobili prostor koji je u puno elemenata zadržao patinu prošlosti. I ako u početku nisu imali tu namjeru, upustili su se u vode ruralnog turizma i djelatnost smještaja gostiju kroz obiteljsko gospodarstvo. Kuća je kategorizirana sa četiri zvjezdice a vlasnici su je nazvali Kuća dide Joze.

Na svečanosti se okupila brojna rodbina i prijatelji, poslovni partneri. Među uzvanicima su bili i Robert Hofman, načelnik Općine Velika i Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk iz Velike. Goste i objekt blagoslovio je Robert Mokri, župnik Župe Stražeman. Domaćini su uzvanike častili brojnim jelima i pićima u čijoj pripremi je pomogla Marijana Bek iz Ugostiteljskog objekta Klas iz Pleternic. Za pjesmu i glazbu su se pobrinuli svirači okupljeni za ovo slavlje a sebe su nazvali Unuci dide Joze.

Kuća za odmor ima šest ležaja u tri sobe s vlastitim kupaonicama i televizorima. Gostima je na raspolaganju zajednička kuhinja, dnevni boravak i prostorije za druženje. Tu je i jakuzi za šest osoba i sauna. Grijanje je centralno i svi su prostri klimatizirani.

U susjednoj zgradi koja je prije bila staja uređen je oveća terasa s roštiljem, kafić i dvorana gdje se ukupno može smjestiti oko stotinu gostiju. Ovaj prostro je pogodan za obiteljska okupljanja i druženja većih grupa gostiju. Velika okućnica je u zelenilu i cvijeću kroz koju prolazi potok, lokalno zvan Cmizdravac, s vlastitim parkiralištem i kutkom za djecu. Tu je i obnovljeni voćnjak u kojem prevladavaju stare sorte. Nekoliko stotina metara dalje je obiteljski ribnjak jedinstven u Slavoniji s pastrvama i šaranima na jednom mjestu.

Kuća je smještena u Parku prirode Papuk, u blizini izletišta Zvečeva i Jankovca, Adrenalinskog parka Duboka, bazena Velika s termalnom vodom i Kutjeva s brojnim vinskim podrumima. Na oko četiri kilometra je dobo očuvana stara gradina Kamengrad do kojeg se prolazi kroz Papučke Vrhovce, najviše naselje u Slavoniji na 507 metar nadmorske visine. Malo je poznato da je nedaleko pećina a sa vrha Sokoline iznad Poljanske puca pogled na cijelu Požešku dolinu i promatrača ne ostavlja ravnodušnim. Prometna povezanost je dobra. Do Požege je 12 kilometara, do Zagreba je oko dva sata a do Osijeka i nešto manje vožnje.

Bez sumnje dobara je to poslovna priča jer je sve više turista koji otkrivaju ljepote kontinentalne Hrvatske a Poljanska ima što pokazati. Činjenica je da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.