SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE POŽEGA: Organizirali ili bili sudionici na 23 događanja /FOTO/

Autor: D.M.

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi održali su redovnu godišnju skupštinu na kojoj se raspravljalo o radu u protekloj te dogovarale aktivnosti za ovu godinu. Iz izvještaja Anite Katić, predsjednice Ogranka, vidljiva je izuzetna aktivnost. Sami su organizirali ili su sudjelovali kao sudionici na 23 događanja. Osim toga članovi Ogranka su se aktivno uključili u još osam događanja koja su organizirale druge institucije, uključujući i Središnjicu Matice hrvatske i proslavu 180 godina djelovanja te institucije u Zagrebu.

Prošla godina je bila izborna pa je Ogranak dobio novo vodstvo na čelu sa predsjednicom Anitom  Katić, potpredsjednicom Ljiljanom Marić i tajnicom Kristinom Rupert. Za ostala četiri člana Predsjedništva izabrani su: Mario Kalan, Miroslav Paulić, Nataša Puljašić i Marija Bajić, a za članove Nadzornog odbora: Petar Kanić kao predsjednik te Ivan Bedeničić i Ferdinand Troha kao članovi.

Tako je tijekom godine bilo niz predavanja, predstavljanja knjiga i projekcije filma, a posebno uspješna je bila manifestacija „Večer poezije i vina – Vinum et poeta“ koja se organizira u suradnji sa već sada bivšim Veleučilištem u Požegi i općinom Kaptol. Ta manifestacija na nacionalnoj razini na kojoj sudjeluju pjesnici iz cijele Hrvatske promovira ovu sredinu kao novu pjesničku destinaciju, ali i vinsku prijestolnicu. Najbolju pjesmu Vino, Sunce: globalno ljepilo je imao Milko Valenta iz Zagreba. .

Uspješno je nastavljeno sa natječajem za najljepše ljubavno pismo za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole te za srednjoškolce započetim povodom 350. obljetnice smrti Petra Zrinskog i Frane Krsta Frankopana, odnosno spomena na najljepše ljubavno pismo u našoj književnosti koje je Petar Zrinski napisao svojoj supruzi Katarini prije svoje tragične smrti.

Osim toga, predstavljena je monografija Mihaljevci autora Đure Mesića, povijesni roman Grof Janković novinarke Nade Prkačin, roman Nebeske strune autorice Marije Iličić, dvije knjige zavičajnoga pisca Ivice Ciganovića, Ljudi iz moje doline i Znani i neznani, zbirke poezije već afirmirane lokalne pjesnikinje Irene Kalan pod nazivom Kaplja sna, knjiga aforizama, epigrama i bećaraca Žito u kukolju autorice Danice Majnarić i monografija Đure Mesića Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača1702. -2022. Sve je to izašlo  u nakladi Ogranka.

Djelovanje Ogranka tijekom 2022. godine okrunjeno je svečanošću povodom obilježavanja 180. obljetnice osnutka i djelovanja Matice hrvatske u Gradskom kazalištu Požega. Program svečane priredbe bio je sadržajan i raznolik, a u njega su se aktivno i predano uključili brojni članovi Ogranka i gosti. Programom se nastojalo prikazati početak djelovanja Ogranka u Požegi i presjek njegove trenutne djelatnosti, a požeškoj je javnosti prikazan dokumentarni film snimljen povodom obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske.

Prihvaćeni su i izvještaji o financijskom poslovanju a dogovoren je i okvirni program rada. Na skupštini je Ferdinand Troha, član Nadzornog odbora, na osobni zahtjev zamijenjen, a na njegovo mjesto je izabran Antun Mandić.

Podršku radu požeškog ogranka MH dao je i požeški gradonačelnik dr. Željko Glavić i Ferdinand Troha, dožupan, inače oba članovi MH. Skupštinu je nadahnuto vodila, kako to već ona zna, profesorica Nataša Puljašić. Na kraju domjenak za uzvanike.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek