Škole požeškog kraja kreću po A modelu nastave po kojemu će svi učenici biti u učionicama

Autor: Jelenko Topić

Prema dobivenim informacijama u svim školama kojima je osnivač Požeško-slavonska županija nastava će započeti po A modelu što znači da će u ponedjeljak svi učenici doći u svoje škole. Riječ je o svim srednjim školama, te osnovnim školama izvan grada Požege, a taj model će primjenjivati i tri požeške osnovne škole kojima je osnivač grad.

Kako smo saznali škole isplanirale provođenje nastave u učionici, u nove upute Ministarstva znanosti i obrazovanja otvaraju mogućnosti prilagodbe lokalnom kontekstu organizacije nastave te da će škole tek nakon što počne nastava i učenici dođu u školu, imati potpun i točan pregled broja upisanih učenika, formiranih razrednih odjela i odabranih koncepata nastave.

Zvuk školskog zvona više se neće čuti na školskim hodnicima jer se zvono ukida. Odmori će sada biti u različito vrijeme kako učenici ne bi došli u kontakt s učenicima iz drugih razreda. 

Školama je preporučeno da izrade protokol početka i završetka nastave s razmakom od 15 ili 30 minuta između različitih odjela. U svim ustanovama imperativ je pojačana higijena i pranje ruku te ne miješanje razreda – zato su sporni boravak i izborni predmeti gdje to inače nije slučaj.

Fizička razmak fokus je mjera. Za niže razrede osnovne škole klupe moraju biti razmaknute jedan i pol metar, po mogućnosti dva, a učenici ne trebaju nositi maske. U višim razredima učenici moraju nositi maske ako nije moguće organizirati razmak od metar i pol, ili se treba organizirati, gdje je to moguće, turnusna nastava. U srednjim školama ako nije moguće organizirati razmak od dva metra, učenici također trebaju nositi maske u učionici ili se treba organizirati nastava u smjenama. 

Oko odvijanja nastave podosta je neizvjesnosti što se odnosi i na organizaciju prijevoza učenika pa su očekivanja da će se neke pojedinosti rješavati u hodu tj. kada krene nove školska 2020./21. godina.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek