Školarci iz Kutjeva među vršnjacima triju županija osmislili projekte za pozitivne društvene promjene i osvojili nagradu

Autor: Jelenko Topić

Proteklog vikenda, od 10. do 12. prosinca, održana je još jedna trodnevna radionica za mlade – UPSHIFT, koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI). Riječ je o programu koji je do danas proveden u 19 županija, a mladima omogućuje da samostalno kreiraju pozitivne promjene u društvu suočavajući se s izazovima lokalne zajednice.

Na radionici je sudjelovalo šest timova i ukupno 24 mladih u dobi od 13 do 19 godina iz Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a tri tima osvojila su financijsku podršku od 7.500 kuna te mentorsku podršku za realizaciju vlastite ideje kojom žele donijeti pozitivnu promjenu u svojoj lokalnoj zajednici. To su:

𝗧𝗶𝗺 𝟭 – Ljubica M., Ena M., Magdalena G. i Klara M. iz Kutjeva koje će se usmjeriti na bolje uključivanje romskih učenika u nastavu u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu.

𝗧𝗶𝗺 𝟰 – Ema S., Martin V., Dejan T., Vid Đ. i Jerko Ć. iz Bjelovara koji će se posvetiti problemu prevelikog izdvajanja novčanih sredstava za instrukcije.

𝗧𝗶𝗺 𝟲 – Jasmin B., Lea B., Nikolina B., Tea B. iz Orahovice koji su odlučili riješiti problem nepravilnog odlaganja otpada u naselju Duzluk.

Do danas je u ovom programu sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

Ta radionica objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“.

Više informacija o UNICEF-ovom programu ZABUM – Za budućnost mladih i UPSHIFT radionicama potražite na dostupnim kanalima: Web straniciFacebooku i Instagramu.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot