SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Vijećnici gotovo jednoglasno prihvatili svih 13 točaka dnevnog reda, a župan Tomašević iscrpno odgovorio na pet pitanja oporbenog vijećnika Brune Horvata

Autor: DK

Održana je 13. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije kojoj je predsjedala predsjednica Josipa Miličević koja je pred vijećnike stavila 13 točaka dnevnog reda o kojima su odlučivali odnosno koje su gotovo jednoglasno prihvatili svi uz određene izuzetke oporbenjaka koji su za neke odluke i prijedloge bili suzdržani odnosno bili protiv.

blank

Prije prihvaćenih točaka dnevnog reda župan Tomašević je odgovorio na pet pitanja koja je uputio najaktivniji oporbeni vijećnik Bruno Horvat na koje je dobio odgovore. Vezano za Dvorac u Trenkovu i trenutni status te građevine župan je pojasnio kako je to privatno vlasništvo Kutjeva d.d. od koje su tvrtke dobili odgovor na pismo namjere da je on za prodaju.

blank

-Sve to treba ići u proceduru prema zakonskim aktima koji jasno sve to propisuje. Pravo prvokupa ima država, a tek onda općina ili županija – rekao je župan odgovarajući na pitanje, vezano za rekonstrukciju pruge Čaglin-Našice istakao je župan kako je to veoma važna željeznička prometnica za koju očekuje da se što je prije moguće stavi u funkciju.

-Nama je stalo do rekonstrukcije pruge iz više razloga i da se ona stavi u funkciju. Tu se radi o gospodarskoj aktivnosti. Povezivanju Čaglina s Našicama i Osijekom, a svakako je važno i za naše studente koji studiraju u Osijeku kojoj bi se trebali prevoziti prema modelu besplatnog prijevoza kao i prema Zagrebu. Tražim da se ta pruga stavi što prije u funkciju, ali o tome ne odlučuje županija – naglasio je župan Tomašević.

blank

Na upit vijećnika Horvata za rekonstrukciju mosta preko rijeke Orljave koji povezuje Orljavac i Podsreće župan je rekao kako je oko toga razgovarao s Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama te da su bila predviđena sredstva za tu investiciju, ali se nisu odradili poslovi koji su trebali biti.

-Županija će svakako pokušati pronaći model da se most izgradi i povežu ta dva naselja – dodaje župan.

Dani hrvatskog turizma u Slavoniji također su bili interes vijećnika Horvata koji je tražio od župana Tomaševića informaciju na koji će se način oni održati i u kojim gradovima. Župan je u svom odgovoru potvrdio kako će se održati Dani hrvatskog turizma u Slavoniji od 2. do 5.listopada te da je na tu temu već razgovarao u Ministarstvu turizma.

-Prije mjesec i više dana izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo i rekao sam u Ministarstvu turizma da ako su htjeli napraviti Dane hrvatskog turizma u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji neka bude tako, ali da nagodinu ti dani budu organizirani u druge tri županije. Uspjeli smo i uvjeren sam da će se ispraviti situacija. Bit će početak te turističke manifestacije 2.listopada i plan je bio da se organizira 3.listopada studijsko putovanje i obilazak u tri smjera među kojima je i naša županija. Nisam time bio zadovoljan i tražio sam da Dani hrvatskog turizma budu do 5.listopada i da toga dana bude centralno, središnje zbivanje u našoj županiji u Kutjevu gdje bi se predstavili svi naši vinari i drugi proizvođači. Načelno se s tim prijedlogom složila i Hrvatska gospodarska komora koja je suorganizator te manifestacije, a dobio sam i informaciju od potpredsjednika HGK Dragana Kovačevića da će biti uvršteno da ćemo imati Dane Hrvatskog turizma u Kutjevu – rekao je župan Alojz Tomašević.

blank

Na jednu od zabrinjavajućih tema također se osvrnuo župan Tomašević, a na upit vijećnika Horvata, vezana za moguću blokadu tvrtke APP koja je jedna od važnijih gospodarskih subjekata na području Požeško-slavonske županije i koja pruža usluge prijevoza kako srednjoškolaca tako i drugih građana na županijskim linijama koje povezuju okolna mjesta s Požegom.

-Ostao sam iznenađen s informacijom koju sam dobio, a koja je vezana za moguću blokadu tvrtke APP. Upoznat sam s problematikom oko toga. Kontaktirali su me odgovorni iz Arriva grupe i dali mi oko toga informacije. Nemam pravo komentirati pravosuđe. Žao mi je da dolazi do ogromnog iznosa blokade koja premašuje ukupnu vrijednost tvrtke. Mišljenja sam da se ine prema svim institucijama s tom problematikom. Mora se oko toga pronaći model i rješenje da tvrtke APP ne dođe u probleme. Radi se o događaju koji se dogodio prije 30 godina i sad je došlo do tolikog financijskog iznosa da se mora isplatiti. Uvjeren sam da će se naći model. Pravnici su se uključili u rješavanje tog problema. Tražim da su u to uključi i država kako bi se riješio taj problem i stavljam se na raspolaganje ako je potrebna moja pomoć – rekao je župan Tomašević.

blank

Nakon vijećničkih pitanja vijećnici su odlučivali o točkama dnevnog rada, Prihvaćen je Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2018. godinu, kao i Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Požeško-slavonske županije za 2018. godinu, Prijedlog I. Izmjena i dopuna proračuna Požeško-slavonske županije za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu, Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2018. godinu te Prijedlog Procjene rizika od velikih nesreća Požeško-slavonske županije. Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. za 2018. godine te Prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine kao i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova Županijske skupštine izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije za 2019. godinu, Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno – prehrambena zanimanja, Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Školskog odbora OŠ Stjepana Radića, Čaglin o prodaji zgrade i zemljišta u vlasništvu Škole te Prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga za donošenje Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020.-2024. godine za područje Požeško-slavonske županije. Odobrena je i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, te je prihvaćen, Prijedlog Rješenja o imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika Požeško-slavonske županije.

Foto: Marko Krstanović [FGAL id=257283]

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića