Sjednica Gradskog vijeća: Proračun Grada Požege za 2018. godinu 138,8 milijuna kuna

Autor: pozega.hr

POŽEGA – Gradsko vijeće Grada Požege održat će svoju 4. sjednicu u petak, a pred njima će se naći 17 točaka dnevnog reda. Što je Gradskom vijeću predloženo na usvajanje, pojasnili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić te njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha.

Trećim rebalansom će proračun za 2017. godinu iznositi 97,5 milijuna kuna, što je za 19 milijuna manje nego je bilo planirano zadnjim izmjenama i dopunama. Zamjenik Mario Pilon je pojasnio da se smanjenje prvenstveno odnosi na prihode iz pomoći od 18,5 milijuna kuna, za projekte koji se prenose u sljedeću godinu.

– Kraj godine se bliži i u ovom kalendarskom razdoblju jedinice lokalne samouprave podnose račun što je to učinjeno u tekućoj, kao i što se planira u sljedećoj godini. Ako promatramo rashode razdjela za samoupravu možemo biti zadovoljni i reći da je proračun u 2017. godini bio izbalansiran, društveno senzibilan, socijalno osjetljiv i da su praćene potrebe svih skupina društva. Za javne potrebe u kulturi utrošeno je 7,5 posto, po potrebe predškolskog i osnovnoškolskog odgoja više od 18 posto, dakle skoro svaka peta kuna koja je prošla kroz naš proračun je bila za tu namjenu. Impresivno je i u sportu gdje je više od 5 posto, kao i u socijalnoj skrbi gdje je 2,6 posto. – pojasnio je zamjenik Troha.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege u petak će se naći i prijedlog Proračun za 2018. godinu koji bi trebao iznositi 138.835.000,00.

– Impresivna brojka i jedan od najvećih proračuna do sada. Mi smo se isključivo vodili smjernicama Ministarstva financija i Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i njegovih izmjena koje stupaju na snagu 1.1.2018., a odnose se na porez, prirez i dohodak i gdje ćemo prema novom proračunu dobiti oko 14,5 milijuna kuna ili 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Ovim putem zahvaljujem Vladi RH, posebno ministru financija koji je jedinicama lokalne i regionalne samouprave na ovaj način pomogao i time sad možemo ulagati u budućnost naših gradova, općina i županija. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Najveći dio proračuna odnosi se na tekuće i kapitalne pomoći te pomoći iz europskih sredstava. U proračunu su predviđena i decentralizirana sredstva izvan proračunskih korisnika u iznosu od 10 milijuna kuna. Za ulaganje i održavanje infrastrukture u gradu Požegi previđeno je 23 milijuna kuna, a njime su obuhvaćeni i svi programi upravnih odjela te su zastupljene sve skupine društva, s naglaskom na socijalnu osjetljivost i kapitalne investicije.

Jedna od točaka dnevnog reda je i prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Požege.

– Odlučili smo povećati koeficijente od 12 do 14 posto jer znate da smo dolaskom 2013. godine svim službenicima i namještenicima u Gradu i našim ustanovama smanjili plaću za 23 do 35 posto. Prilike su u gradu dobre i smatramo da ovim činom poboljšavamo i unapređujemo volju, želju i kvalitetu rada naših djelatnika za dobrobit svih naših sugrađana.

Vijećnicima će zasigurno zanimljiva biti i točka dnevnog reda koja se odnosi na otpis potraživanja. Kako je pojasnio gradonačelnik Puljašić, radi se o 967 tisuća kuna nenaplativih komunalnih naknada, doprinosa te spomeničke rente zbog zastare, preminulih obveznika ili brisanih poslovnih subjekata za koje ne postoji mogućnost naplate prisilnim putem, a riječ je o razdoblju od 1998. do 2014. godine.

Tu je i važna Odluka o uvjetima, cijeni, poticajnim mjerama i postupku prodaje građevinskog zemljišta gospodarske namjene u Industrijskoj i Obrtničkoj ulici u Požegi. Početna cijena za građevinsko zemljište u poslovnoj zoni iznosi 7,00 kuna po m², a korisnicima zone nudit će se i sljedeće pogodnosti: oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prvoj godini nakon izgradnje objekta za 100 %, u drugoj godini 80 %, u trećoj 60 %, u četvrtoj godini nakon izgradnje objekta oslobađaju se 40 %, a u petoj godini 20 %. Korisnici se oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa 100 %, svaki se poduzetnik oslobađa plaćanja naknade za plaćanje priključenje na sustav električne energije do 11 kW, te priključka na vodu, kanalizaciju i plin.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek