Sjećanje na poginulog pukovnika Dragana Jajića kojemu je prestalo kucati borbeno srce prije 29 godina

Autor: D.K.

Na današnji dan u poslijepodnevnim satima 1991. godine u teškom okršaju s neprijateljskim snagama oslobađajući podpapučka sela poginuo je Dragan Jajić.

Pun domoljublja i samopouzdanja pokojni Dragan, kao veliki domoljub bio je spreman na žrtvu bespogovorno se stavljajući svojoj Domovini na služenje, svome narodu, obranu reda i mira nove demokratske hrvatske države koja se tek budila.

8.listopada 1990. godine. priključio se postrojbama MUP-a. Do 27.prosinca 1990. postrojba MUP-a Valbadon, čiji je pripadnik bio, osiguravala je prugu Zagreb-Rijeka na prostoru Vrbosko-Gomirje-Srpske Moravice. 15.ožujka 1991. godine prelazi u Posebnu jedinicu specijalne policije tadašnje Policijske uprave Slavonski Brod s kojom postrojbom do 23.svibnja 1991. godine sudjeluje u obrani Republike Hrvatske na prvim crtama u Borovu Selu i Vukovaru.

Pokojni Dragan se priključio 63. Samostalnom bataljunu koji je osnovan 13.lipnja 1991. godine i preuzeo dužnost zapovjednika desetine. Već je u kolovozu preuzeo dužnost zapovjednika voda s kojim odlazi na Novogradiško ratište. Bio je i aktivni sudionik u oslobođenju vojarne u Požegi 16.rujna 1991. godine nakon čega preuzima 2.satniju 63. bataljuna da bi sa tom satnijom kasnije sudjelovao u borbenom djelovanju na predjelu Kamenske.

Borbeno srce pokojnog Dragana prestaje kucati kobnog 23. dana u mjesecu listopadu 1991. godine kada je šest njegovih suboraca ranjeno u pokušaju oslobađanja podpapučkih sela. Tog su se dana vodile teške borbe i razbijale centralne točke neprijateljskih linija na predjelu Kamenske i Gornjih Vrhovaca. U toj akciji tada su razbijena neprijateljske utvrde u Nježićima i Klisi a uništene su i brojne otporne toče sa težim naoružanjem s kojim su raspolagali neprijateljski vojnici.

Draganu u čast u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kutjevo u Bektežu na zgradi Područne škole je otkrivena je spomen ploča 2014. godine koja nosi ime poginulog hrvatskog branitelja Dragana Jajića.

Pokojni Dragan posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Redom bana Jelačića i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin djelatnog pukovnika.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek