Požega.eu

ŠIRI BIZNIS: Josip Galić preuzeo vinograde i vinariju Zdjelarević na Dilj gori, te objekte Stupničkih dvora

PRIJE 6 GODINA
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | ŠIRI BIZNIS: Josip Galić preuzeo vinograde i vinariju Zdjelarević na Dilj gori, te objekte Stupničkih dvora Požega.eu | ŠIRI BIZNIS: Josip Galić preuzeo vinograde i vinariju Zdjelarević na Dilj gori, te objekte Stupničkih dvora

PRIJE 6 GODINA
D.K.POŽEGA - Poznati požeški gospodarstvenik i vinar Josip Galić preuzeo je nekadašnje imanje također dobro znanog vinara Davora Zdjelarevića iznad u Brodskog Stupnika na južnim obroncima Dilj gore! Zdjelarević je ranije ušao u partnerstvo s ruskim poduzetnikom Mezhibivskijem koji je imanjem nekoliko godina upravljao upravljao preko tvrtke Stupnički dvori.- Preuzeli smo hotel i druge nekretnine, gospodarske objekte te vinograd i zemljište. Nismo preuzeli tvrtku, nego imanje. Tu su 27 hektara vinograda, hotel sa 33 ležaja i restoran za dvjestotinjak ljudi. Objekt je izvana malo devastiran, ali je unutrašnjost očuvana, tako da ćemo sve ponovno vratiti u odlično stanje. U prizemlju objekta i ispod zemlje je podrum s kušaonicom i arhivom – kazao je Josip Galić za „Privredni vjesnik“.

Ukupna vrijednost projekta koji su u njegovoj tvrtki nazvali Stupnički dvori, dakle s preuzimanjem i ulaganjem u obnovu, prema Galićevoj je procjeni oko milijun eura. Nije poznato kolika je  vrijednost preuzimanja, a za to imanje, koje je bilo oglašeno na jednom portalu početkom prosinca, tražilo se 600 tisuća eura. Vinarija Galić nakon ovog će preuzimanja imati oko 60 hektara vinograda.

Uz ovo Galić nedaleko svojih vinograda završava izgradnju suvremene vinarije u središtu Kutjeva, gdje je uključujući opremu uložio 45 milijuna kuna. Dio tog novca, oko 40 posto, vratit će kroz europsku Vinsku omotnicu. Novi gospodarski objekt ima više od tri tisuće četvornih metara, a kapacitet mu je 550 tisuća litara vina.

- Dobili smo uporabnu dozvolu. Čim dođe lijepo vrijeme, selimo se i vinariju opremimo bačvama. Svečano otvorenje trebalo bi biti na proljeće. Nova vinarija nam je osnovna, a Stupnički dvori više će nam služiti u turističke svrhe - kaže Galić. Za vinariju iznad Brodskog Stupnika ipak ima i drugih planova.

- Netko će od vinara i vinogradara s tog područja možda koristiti naše usluge prerade i savjetovanja. Vino pod našim brendom radit ćemo u našoj novoj vinariji u Kutjevu. Galić vina se proizvode i pune, dakle, u Kutjevu i tako će biti i dalje. Što će biti u Stupničkim dvorima, još nismo odlučili. Doduše, tu u susjedstvu postoji kompleks od oko 13 hektara zemljišta koji može služiti za budući razvoj. Vinogradi su odlični i potencijal je velik, posebno za razvoj nekih sorti. Tu je odličan chardonnay, a osobito dobar potencijal imaju crvene sorte: crni pinot, cabernet sauvignon i cabernet franco te merlot. Crnih nam sorti, kao i ostalim slavonskim vinarima, nedostaje, pogotovo na kutjevačkom području - objašnjava Josip Galić. Stručnjaci njegove tvrtke Galić vina pružala su konzultantske usluge u podizanju vinograda na Šolti.

Imaju i nadalje izvozne ambicije.

 - Sada smo prisutni na tržištu 12 zemalja, a želimo imati oko 20 posto izvoza. Dakle, petina naše proizvodnje trebala bi biti izvoz. Premda ne kanimo biti velika vinarija, ambicija nam je godišnja proizvodnja oko 333 tisuće boca vina. Kvaliteta je ono na čemu stalno radimo - otkriva vlasnik vinarije poduzetnik Josip Galić.

/Foto: jutarnji.hr. i index.hr/

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.