Sigurnu kuću uskoro dobiva Požeško-slavonska županija – lokacija je kao i drugdje tajna zbog opasnosti da je pronađu nasilnici!

Autor: Jelenko Topić

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je osnovan u veljači 2019. godine, bilo je riječi o proširenju mreže sigurnih kuća u našoj zemlji.
 
Poručivši da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati te da je ono odgovornost cijelog društva, premijer Andrej Plenković kazao je na tom skupu da je Vlada u protekle četiri godine poduzela niz mjera u cilju sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 Tako je donijet Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a uvedena je Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.
 
U svrhu uspostavljanja sigurnih kuća u 6 županija koje još uvijek nemaju osigurane prostore, objavljen je poziv ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna za pomoć u osiguranju, opremanju i funkcioniranju budućih skloništa, a  priprema se  otvaranje takvih institucija u Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kako smo saznali 14. veljače ove godine predan je zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za pružanje usluga smještaja, a rješenje od ministarstva je stiglo tek 17.srpnja. Sigurna kuća postoji, 7. listopada unesena je u registar pružatelja usluga, no ona još nije otvorena, a stručnjaci koji bi radili sa žrtvama nasilja još nisu zaposleni. Sigurnu kuću voditi Društvo Crvenog križa Požeško-slavonske županije, te kako je projekt za natječaj ESF poslan u nadležno ministarstvo.

Dakako da je lokacija tajna kao i u svim drugim gradovima jer nasilnici zbog toga nemaju mogućnost daljnjih napada i uznemiravanja korisnika sigurne kuće. Prije petnaestak godina osnovana je Udruga Sigurna kuća Požega, a kako saznajemo za nju je  otvoren stečajni postupak. Ciljevi njenog osnivanja, kao i osobe koje su s tim povezane nismo uspjeli otkriti.

Dok sigurna kuća u ovoj županiji ne počne s radom žrtve nasilja su orijentirane da se jave najbližim takvim ustanovama ili udrugama koje se time bave. To su Udruga Brod – grupa za ženska ljudska prava u Slavonskom Brodu gdje je telefon 035-449- 180 i Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku – mobiteli 099-288-2619 ili 099-588-2619.

Uz to besplatan je telefon 0800 55 44 Ženskog savjetovališta radnim danom od 11 do 17 sati. Razgovori su dakle besplatni, ali i anonimni i povjerljivi tako da se žrtve mogu informirati što učiniti ukoliko osoba ili netko drugi ima vezu sa nasilnikom.

Komentiraj: