Sigurnu kuću uskoro dobiva Požeško-slavonska županija – lokacija je kao i drugdje tajna zbog opasnosti da je pronađu nasilnici!

Autor: Jelenko Topić

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je osnovan u veljači 2019. godine, bilo je riječi o proširenju mreže sigurnih kuća u našoj zemlji.
 
Poručivši da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati te da je ono odgovornost cijelog društva, premijer Andrej Plenković kazao je na tom skupu da je Vlada u protekle četiri godine poduzela niz mjera u cilju sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 Tako je donijet Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a uvedena je Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.
 
U svrhu uspostavljanja sigurnih kuća u 6 županija koje još uvijek nemaju osigurane prostore, objavljen je poziv ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna za pomoć u osiguranju, opremanju i funkcioniranju budućih skloništa, a  priprema se  otvaranje takvih institucija u Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kako smo saznali 14. veljače ove godine predan je zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za pružanje usluga smještaja, a rješenje od ministarstva je stiglo tek 17.srpnja. Sigurna kuća postoji, 7. listopada unesena je u registar pružatelja usluga, no ona još nije otvorena, a stručnjaci koji bi radili sa žrtvama nasilja još nisu zaposleni. Sigurnu kuću voditi Društvo Crvenog križa Požeško-slavonske županije, te kako je projekt za natječaj ESF poslan u nadležno ministarstvo.

Dakako da je lokacija tajna kao i u svim drugim gradovima jer nasilnici zbog toga nemaju mogućnost daljnjih napada i uznemiravanja korisnika sigurne kuće. Prije petnaestak godina osnovana je Udruga Sigurna kuća Požega, a kako saznajemo za nju je  otvoren stečajni postupak. Ciljevi njenog osnivanja, kao i osobe koje su s tim povezane nismo uspjeli otkriti.

Dok sigurna kuća u ovoj županiji ne počne s radom žrtve nasilja su orijentirane da se jave najbližim takvim ustanovama ili udrugama koje se time bave. To su Udruga Brod – grupa za ženska ljudska prava u Slavonskom Brodu gdje je telefon 035-449- 180 i Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku – mobiteli 099-288-2619 ili 099-588-2619.

Uz to besplatan je telefon 0800 55 44 Ženskog savjetovališta radnim danom od 11 do 17 sati. Razgovori su dakle besplatni, ali i anonimni i povjerljivi tako da se žrtve mogu informirati što učiniti ukoliko osoba ili netko drugi ima vezu sa nasilnikom.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88