Šest Barukčića love pod Papukom u istoj lovačkoj udruzi

Autor: Jelenko Topić

Prenošenje tradicije u lovstvu unutar obitelji ima najbolju potvrdu u lovačkoj udruzi Papuk u Biškupcima. Članovi udruge su šest lovaca obitelji Barukčić i to tri brata, te njihova tri sina!

To su Stipo Barukčić(69) i sin Marko(42), te dva Stipina brata Ivica(66) sa sinom Igorom(39) i Jozo(63) sa sinom Ivanom(37). Stipo živi u Požegi, Ivica u turopoljskom kraju, a Jozo u Velikoj. Svi su odrasli pod Papukom te su vezani uz taj kraj.

-Druženje uz lovačku vatru kada lovci kolegijalno međusobno dijele domaće specijalitete i pića, te  promatranje događanja u prirodi privukli su me lovstvu od najranije mladosti – kaže Stipo Barukčić, koji je prvi u obitelji prije 42 godine krenuo u lovačke redove. On je u udruzi Papuk bio dugo godina tajnik i predsjednik, za njegovih mandata izgrađen je lovački dom u Biškupcima i brojni lovno-gospodarski objekti, te uz 80 godina rada objavljena reprezentativna monografija o povijesti tog društva, a brat Jozo je lovočuvar. Stipin sin Marko je dopredsjednik Papuka, te provoditelj lovno-gospodarske osnove toga društva, kao i Vidre iz Čaglina i požeške podružnice Hrvatskih šuma! Marko je prije punoljetnosti položio lovački ispit tj. prije upisa na zagrebački Šumarski fakultet.

-Otac me od malih nogu, možda već sa 12 godina, vodio sa sobom u lov, dobri su ljudi uvijek bili oko nas, svi su me voljeli, pa sam odlazak među njih nastavio kroz cijeli život – kaže Marko, koji je kao i otac ocjenjivač trofeja divljači, te je predavač i ispitivač na ispitima u Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije.

U lovu su Barukčići često zajedno, a ovo bez sumnje mnogu smatrati i obiteljskim okupljanjem.

-Lov i boravak u prirodi povezani su sa zdravim životom, a među pitomim ljudima je uvijek ugodno i lijepo boraviti – priča Ivica Barukčić, koji je sada ravnatelj Sportskih objekata grada Velike Gorice, što ga ne sprečava da često dođe u zavičaj među svoje rođake i lovce.

U obitelji Barukčić svi imaju mađarske vižle koje Stipo drži punih 40 godina, iz svoga legla je opskrbio braću Ivicu i Jozu, pa su im to uz sinove stalni pratitelji tijekom lovova na površinama po Papuku i ispod njega. Njegovi psi otac i sin Bleki 1 i Bleki 2 su bili prvaci naše države.

-Dosta vižli je otišlo na područje Istre jer su poznati kao pasmina sa istančanim njuhom, te dobri u traganju za tartufima – zaključio je najstariji Barukčić.

Iza vesele šestorke Barukčića, koji su dokazani ljubitelji prirode, je i dosta trofeja za odstrijeljenu divljač, kao i niz odličja Hrvatskog Lovačkog saveza. Pred njima su i brojni  ulovi pogotovo među mladom trojkom koje svojim entuzijazmom povlače njihovi preci na prostranstva Požeštine unatoč tomu što su u trećoj životnoj dobi.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot