Seljaci ogorčeni zbog šteta na kukuruzima, lovci manje koriste plinski top zbog buke, a divljač navaljuje u polja

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA – Na mome polju kukuruza od 2,5 katastarska jutra smještenom na predjelu Tukovi južno od Pleternice divlje svinje iz šuma s obližnjih padina Dilj gore stalno mi čine štete, a ukoliko se nešto ne poduzme u kratkom roku ostat će bez ukupnog uroda – požalio nam se poljodjelac Đuro Pejnović iz Pleternice koji je sa svojim susjedima međašima često na polju. Nemoćni su jer im nitko ne želi pomoći, a naočigled im odlazi jednogodišnji trud!

Slično priča i susjed mu Đuro Petković koji tu ima 4,5 jutra pod kukuruzom.

Oni tvrde da su lovci „Dilja“ iz Buka prestali koristiti plinski top smješten među njihovim parcelama jer se navodno pucnjevima uznemiruju građani i noću narušava njihov počinak.

-Nakratko smo prestali pucati zbog prigovora građana, no nastavili smo ubrzo jer nam je cilj smanjenje šteta koje naposlijetku snosi naša udruga – kaže Radovan Rotar, predsjednik „Dilja“ i dodaje da je teško naći kompromis. Zamolio je građane za strpljenje, razumijevanje i suosjećanje sa susjedima koji tu imaju njive jer se usjevi moraju spasiti.

-Kada top odjekne od te šume dosta se čuje u našim kućama, jednom me čak noću probudio – kazala na m je jedna Pleterničanka koja živi koji kilometar od ovih njiva. Upitno je kako naći rješenje jer ukoliko lovci ne koriste top divljač navali u kukuruze!

-Tu ne možemo postaviti električni pastir jer je blizu šetnica pa možemo ugroziti ljude, a korištenje tzv. mirisnog replanta je preskupo za ovako veliku površinu- kaže nam Petar Crnjac iz Lovačke udruge „Dilj“ koja gospodari lovištem.

Dodatni problem za ovu pojavu je blizina državnog lovišta Sjeverni Dilj površine 5677 hektara koje je zbog stečaja tvrtke oduzeto koncesionaru „Ferdinand“, te je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo natječaj za njegov zakup, a otvoren je do 29. kolovoza.

-Divlje svinje iz toga zasada napuštenog lovišta u potrazi za hranom prelaze rijeku Londžu i dolaze na ova polja sve do rijeke Orljave uz južni dio grada Pleternice- nastavljaju naši sugovornici dodajući da se one kreću u skupinama i do 30 divljih svinja, te uništavaju svu ljetinu pred sobom. Tvrde da je dio zemljoposjednika odustao od uzgoja kukuruza upravo zbog šteta.

Jedan mještanin tvrdi da je ranije u to lovište dovozio kamionom godišnje 80 do 100 tona hrane, a sada to nitko ne čini pa su divlje svinje osuđene na snalaženje u prirodi. Ovdašnji lovci bave se mišlju da zatraže privremeno gospodarenje lovištem Sjeverni Dilj kako bi nešto poduzeli i spriječili štete, ali za takvo što nema zakonskog uporišta! 

Prema sadašnjoj situaciji LU „Dilj“ bi trebala platiti štetu ovim seljacima iako je riječ o migratornoj divljači koja dolazi iz rubnih dijelova Dilj gore od Frkljevaca prema Resniku i Buku. Stoga lovci ističu da je neophodno nadalje koristiti top.

S druge strane vlasnici kukuruznih polja najavljuju radikalne mjere za naknadu štete što će zatražiti pravim putem, a o sadašnjoj situaciji ovih dana izvijestit će sve mjerodavne s ciljem pronalaska rješenja. U protivnom spremni su i na građanski neposluh jer kažu da su ostali usamljeni u traženje spasa za svoj urod.

Vezano uz ove probleme uputili smo upit Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj i zatražili njihovo mišljenje o razrješenju problema, a nakon primitka odgovora ćemo ga objaviti.

Više iz kategorije